Ingen (m)-strid om arbetsmarknaden
”Vi lever i en tid då det inte är så roligt att vara socialdemokrat” Moderaten Gunnar Hökmark. Foto: Scanpix. |
”Hotet mot den svenska arbetsmarknaden kommer från riskkapitalister som flyttar huvudkontoren utomlands och därmed utarmar Sverige.” Moderaten Gustaf Douglas. |
Arbetsmarknaden hade tippats bli en stridsfråga på moderaternas stämma. I dag, fredag klubbades partiledningens linje igenom – efter en tam debatt.
Partistyrelsens kollektivavtalsvänliga linje gick orubbad genom beslutsprocessen på moderaternas partistämma under förmiddagen i dag, fredag. Ett nytt handlingsprogram för arbetsmarknadspolitiken antogs – som i stort sätt är ett grönt ljus för partiledningen att fortsätta med den nuvarande politiken.
De motioner som väckt frågor – som ytterligare uppluckring av arbetsrätten, begränsningar av konfliktmöjligheterna och avskaffande av las-paragrafer – avslogs med stor majoritet. Besluten föregicks av en över tre timmar lång debatt, som visserligen innehöll en del skarpa ord.
– Ett hån.
Så beskrev Bengt-Anders Johansson, partiföreträdare från Jönköpings län, partistyrelsens ord om att den svenska arbetsmarknadsmodellen fungerar bra.
Tungt nederlag
Berit Assarsson, till vardags ledamot av Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingsdelegation, sade sig vara oerhört besviken på partiet för att det inte går hårdare fram i arbetsmarknadspolitiken. Men trots de hårda orden sade sig de flest ändå stödja partistyrelsens linje. Ett tecken på att partiledningen fortfarande står stark trots vikande opinionssiffror.
Ett stycke i det nya handlingsprogrammet som väckte uppmärksamhet var:
”Konflikträtten på arbetsmarknaden ska bevaras, men måste präglas av balans mellan parterna”.
Frågan är vad moderaterna menar med balans? Speciellt då den gängse uppfattningen i partiet är att det är facket som representerar jätten i den mytologiska sagan om David och Goliat.
Vid en presskonferens klockan ett i dag, fredag, ville inte finansminister Anders Borg precisera vad partistyrelsen menar med balans. Något motsägelsefullt sa han att han inte ville förekomma de förhandlingar om ett nytt huvudavtal som ska föras mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK.
– Det vore som att peka ut vilket resultat man vill ha, sade han.
Osäker inför tillträdet
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin var nöjd med att hans politik fått ett sådant stöd. Han var uppenbarligen inte säker på detta på förhand.
– På någon punkt brukar partistyrelsen få stryk, sade Littorin, uppenbart nöjd att det inte inträffade på hans område.