/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/H_Thorning_Schmidt_1_4307.jpg
Danska socialdemokraternas ordförande Helle Thorning-Schmidt vid höstens öppnande av Folketinget. Foto: Keld Navntoft/Scanpix.

Rykten har surrat om ett danskt nyval, men när visste ingen förrän i dag på onsdagsförmiddagen. Statsminister Anders Fogh Rasmussen kommer i eftermiddag att utlysa nyvalet.

Sysselsättningsminister Claus Hjort Frederiksen har redan avslöjat att valet ska hållas den 13 november, två och ett halvt år efter förra valet som inte heller var ett ordinarie val.

Danska socialdemokraternas ordförande Helle Thorning-Schmidt är stridslysten, säger hon i en intervju med LO-Tidningen i dag.

Könet ett plus
Hon tror att det är en fördel att hon är kvinna, och att danskarna får chansen att för första gången välja en kvinnlig statsminister.

Både regeringspartiet Venstre och socialdemokraterna kommer att gå till val på att behålla och stärka välfärdspolitiken i Danmark, enligt hennes analys.

Men Helle Thorning-Schmidt anser att regeringen har försämrat välfärden. Hon tror att danskarna fortfarande hyser störs förtroende för socialdemokraterna när det gäller just välfärden.

Andra frågor som socialdemokraterna går till val på är klimatet och övriga stora miljöproblem.

Oskrivna kort
De båda regeringspartierna, Anders Fogh Rasmussens högerliberala Venstre samt Konservative, har tillsammans 35 procent av väljarstödet i de senaste opinionsmätningarna. Socialdemokraterna har 25 procent och det är oklart vilka deras naturliga bundsförvanter skulle vara i valet.

Enligt TT finns det många teorier om varför Anders Fogh Rasmussen vill utlysa nyval. En anledning antas vara att viktiga förhandlingar kört fast, bland annat om den så kallade kvalitetsreformen inom den offentliga sektorn.