POLITIK. Även om nyliberalismen på många håll uppfattas som ett fult ord har den i praktiken fortfarande kommandot i den praktiska politiken. Den politiska vänstern verkar förlamad. I bästa fall slåss man för att okritiskt behålla det som finns kvar av gemensam sektor, i sämsta fall backar man vidare mot avgrunden. Vi verkar gå mot ett alltmer privatiserat och orättvist samhälle. På något sätt har vi lurats tro att folk i allmänhet inte bryr sig utan är höger.

Men nu visar Norge vägen och initiativet kommer från LO. I Trondheim lyckades man vända på skutan och återta privatiserad verksamhet. Dessutom gör man det egentligen helt självklara, man demokratiserar den offentliga verksamheten. Det visar sig bli både billigare och effektivare, varför har ingen kommit på detta förut? Har arbetarrörelsen glömt att man är en rörelse? Medan vänsterkoalitionen gick något tillbaka i kommunalvalen i övriga Norge gick man framåt i Trondheim.

Detta är en hoppfull bok. I Nederländerna har socialistiska partiet lyckats ta udden av högervågen. Receptet är lika enkelt som viktigt, det gäller att lita på folk och möta dem i vardagen, till exempel med medborgarkontor. Högerpopulismen är ett resultat av att arbetarrörelsen förlorat sina rötter. Många av populisternas väljare har egentligen en klar vänstersyn på ekonomin, men de är övergivna av sina partier. Därför är det dags med vanligt hederlig folkrörelsearbete igen. Vad väntar vi på?

Debatt: Trondheimsmodellen
Författare: Aron Etzler
Förlag: Karneval

Lennart Kjörling
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktionen