I Frankrike har järnvägstrafiken lamslagits i hela landet av en 24 timmar lång strejk. Och strejken återupptas om inte regeringen, med president Nicolas Sarkozy i spetsen, börjar förhandla om pensionerna.

Åtta fackförbund kräver att presidenten omprövar innehållet i den pensionsreform som han utlovat.

Vissa grupper i Frankrike, många i den statliga sektorn som de järnvägsanställda, kan gå i pension redan när de är 50 år. Men reformen är för dyrbar och hotar tillväxten i landet. Nicolas Sarkozy har hotat att ta bort möjligheten till den tidiga pensionsgången. 

2005 försökte dåvarande regering reformera pensionerna. Men efter flera veckors strejk lades försöket ner. Det är första gången sedan år 2005 som de åtta facken åter samarbetar för att stoppa en pensionsreform.

Än så länge står Nicolas Sarkozy fast vid beslutet att reformera pensionerna.

Tyskland
I Tyskland strejkade lokförarna som är medlemmar i facket GDL ännu en gång i dag, torsdag. De kräver eget avtal med Deutsche Bahn, jämförbart med SJ, samt 31 procent löneökning.

Lokförarnas strejk berör de regionala tågen. En arbetsdomstol har förbjudit aktioner som drabbar gods- och fjärrtåg.

Dagens nio timmar långa strejk drabbade främst resenärerna i östra Tyskland där GDL har flest medlemmar. Men samtliga stora städer i hela landet drabbades, och motorvägarna proppades igen av alla resenärer som valde bilen.

Eget avtal
GDL:s främsta krav är ett eget avtal. Det har Deutsche Bahn gått med på men erbjuder inte högre löneökning än den som de två andra lokförarfacken fick i somras. Det avtalet ger cirka 4,5 procent.

GDL hotar med nya strejker om Deutsche Bahn inte höjer budet.