EU-kommissionen har skickat ut en sista varning före stämningen i EU:s domstol. Tolv länder varnas. Det handlar om Seveso II-direktivet som skulle vara helt infört i de 15 gamla medlemsländerna senast 2002 och i de nya 2004.

Kommunerna ska tillsammans med Räddningsverket upprätta planer för räddningsinsatser tillsammans med företag som hanterar stora mängder kemikalier. Vid farliga utsläpp ska planen fungera, och människor som bor runt kemiföretagen ska vara informerade.

Fortfarande saknar 18 svenska kommuner planer för räddningsinsatser, enligt Räddningsverket. Närmare 400 företag omfattas av den svenska Sevesolagen och för 187 av dem gäller den högre nivån på beredskap för räddningsinsatser. För 22 sådana företag saknas en godkänd räddningsplan.

Sverige har två månader på sig att visa EU-kommissionen hur kommuner och företag tänker sig att räddningsinsatserna ska utformas. Annars kan EU:s domstol komma att ta över.

Sevesodirektivet tillkom efter några stora kemikalieolyckor i Europa. Den som gett direktivet namnet var en gasolycka i Italien år 1976. Då fick 2.000 personer behandlas för dioxinförgiftning och området runt fabriken evakuerades för lång tid framåt.

– Olyckor kan inte helt undvikas. Men konsekvenserna kan minimeras. Det är allvarligt att så många länder inte har upprättat räddningsplaner för alla företag med farlig verksamhet, säger Stavros Dimas, miljökommissionär, i ett pressmeddelande.

FAKTA:
Länder som, utöver Sverige, varnas är Österrike, Cypern, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna och Spanien.