Den stora förändringen när regeringen skär ner utsläppsrätterna är att el- och fjärrvärmeverk inte längre tilldelas gratis rätter. De måste handla på marknaden, något som kommer att driva upp elpriset.

När EU:s handelssystem med utsläppsrätter för koldioxid går in i en andra period från 2008 och fyra år framåt minskar tilldelningen av utsläppsrätter något till de drygt 720 företagen inom industri- och energisektorn.

Främst stramar regeringen åt för el- och fjärrvärmeverk. De kommer från nästa år att inte längre få gratis utsläppsrätter, som de fått under den första perioden av EU:s handel med utsläppsrätter.

El- och fjärrvärmeverk kommer att vältra över sina ökade kostnader för utsläppsrätter på konsumenterna, enligt experterna. Industrin, som är de stora utsläpparna av koldioxid kommer även i fortsättningen att få sina rätter gratis.

Orsaken är att de konkurrerar på en världsmarknad och därför inte kan ta ut ökade kostnader på samma sätt som de nationellt baserade el- och fjärrvärmeverken.

Kritiken har varit hård mot att rätterna delats ut gratis eftersom handeln då inte fått någon effekt på koldioxidutsläppen.

Den svenska handeln med utsläppsrätter ska, enligt regeringens beslut, omfatta 22, 5 miljoner ton koldioxid per år under perioden 2008 till 2012. Den förra regeringen ansökte hos EU-kommissionen om att Sverige skulle tilldelas 24,9 miljoner ton, något som kommissionen inte godkände.

Under perioden 2005 till 2007 omfattade utsläppshandeln 22,9 miljoner ton per år.