Svensk granit betraktas som bland den bästa i världen men ändå importeras mycket sten från andra länder. Sten från Kina kostar ungefär hälften jämfört med svensk sten, trots att den fraktats över halva jordklotet.

Det beror naturligtvis på att arbetskraften är så mycket billigare i Kina, men den konkurrensfördelen kan ha ett fruktansvärt pris. Våren 2006 uppmärksammades vidriga arbetsförhållanden i kinesiska stenbrott.

Sju dar i veckan
Sveriges Radios magasin Kaliber avslöjade att arbetarna i stenbrotten arbetade upp till tolv timmar per dag sju dagar i veckan, och dessutom saknade såväl hörsel- som andningsskydd. Enligt Kaliber tros cirka fyra miljoner kineser vara drabbade av den dödliga sjukdomen silikos, stendammslunga, en sjukdom som är i stort sett utrotad i Sverige.

Efter avslöjandet har Stockholms trafikkontor antagit riktlinjer om att den sten som staden köper ska framställas på ett människovärdigt sätt. Kraven är ganska allmänt hållna och innehåller inga specifika regler om tillgång till exempelvis hörsel- och andningsskydd.

Ännu ingen koll
Göran Gahm, som är gatuchef i Stockholm, säger att staden planerar att skicka ut konsulter som ska kontrollera att kraven på drägliga arbetsförhållanden efterlevs. Ännu har dock inga sådana kontroller gjorts.

Om priset på sten har stigit till följd av de skärpta kraven på produktionen kan Göran Gahm inte svara på.

Entreprenörerna, som NCC, Peab och Skanska, redovisar inte materialkostnaden separat. Dock har det skett en kraftig allmän prisökning på sten det senaste året.