Lönerna höjs med minst 10,5 procent  de kommande tre åren och ersättningen för föräldralediga förlängs med ytterligare en månad och ob-ersättningarna räknas upp med 11 procent från 1 juni nästa år.

– Vi är mycket nöjda med uppgörelsen, tillstod Eva Nordmark, SKTF:s ordförande när hon presenterade avtalets innehåll tillsammans med Christin Johansson, SSR:s ordförande.

I paritet med Kommunal
Med tanke på den tidigare löneutvecklingen vid sidan av det centrala avtal är tjänstemännens uppgörelse minst i paritet med Kommunals färska uppgörelse som är några procentenheter högre. De senaste två åren har tjänstemännens löner, vid sidan av det centrala avtalet, ökat med över tre procent extra om året.

– Det kan bli något lägre i fortsättningen beroende på det något högre centrala avtalet, sade Anders Hammarbäck, förhandlingschef på SKTF. Men en fortsatt utveckling av tjänstemannalönerna i de lokala förhandlingarna är självskriven.

Eva Fagerberg, förhandlingschef  på SSR betonade att skrivningarna i avtalet med avseende på den lokala förhandlingen är mer utvecklad än tidigare.

–  Förutsättningarna för fortsatt god löneutveckling vid sidan av det centrala avtalet är därför bättre än tidigare, underströk hon.

Tre olika delar
I år har uppgörelsen mellan arbetsgivarna och SKTF och SSR delats in i tre olika delar och där all fördelning av löneökningarna sker lokalt, utan individgarantier.

Tjänstemän med löner under 20.000 kronor i månaden bidrar var och en med 4 procent på lönen till en gemensam pott i kommunen. För dem som tjänar mer än 20.000 kronor i månaden är bidraget till potten 3 procent på lönen och slutligen behandlas chefer och ledningspersonal som en särskild grupp utan att deras kommande löneökningar är knutna till något procenttal.

Av avtalet framgår också att parterna är överens om att öka lönespridningen bland tjänstemän i kommuner och landsting.

Uppgörelsen berör 135.000 medlemmar i de båda organisationerna och löper i tre år utan möjlighet att säga upp det sista avtalsåret.