Redan på måndag, den 7 maj, utlöses det tredje steget i det gällande konfliktvarslet. 29 mindre installationsföretag drabbas då av strejk.

Men arbetsgivarnas nej idag, fredag, leder med största säkerhet till nya och mer omfattande varsel redan på måndag. Frågan om utökade stridsåtgärder behandlas då i LO-styrelsen och därefter väntar sannolikt mer omfattande konfliktvarsel.

Stridsfrågan är nu liksom tidigare den avgift Elektrikerförbundet vill att arbetsgivarna ska betala till förbundet för granskning. Elektrikerna är i motsvarande grad redo att avstå löneökningar, men arbetsgivarna säger blankt nej och frågan förefaller helt låst.

I det senaste omarbetade förslaget valde Elektrikerförbundet att återgå till den modell som branschen levde med fram till 1994.  Men inte heller den modellen gick att skapa enighet kring och någon  fortsatt medling var därför inte meningsfull.

Medlarduon, Göte Larsson och Gunnar Högberg, har emellertid inte avgått utan står fortsatt till parternas förfogande om nya öppningar skulle uppstå.