/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/matshamm0425.jpg
– 68.400 kronor i månaden – vi är inte vana vid sådana lönenivåer när det gäller arbetsmarknadsbidrag, säger verksamhetsledaren Mats Hammarbäck på Södermalms arbetsförmedling om det högavlönade nystartsjobbet. Foto: Krister Larsson.


Regeringens nystartsjobb saknar lönetak. Löner och subventioner till arbetsgivare kan bli hur höga som helst. LO-Tidningen kan avslöja att en person som har ett nystartsjobb i Stockholm tjänar 68.400 kronor i månaden – det vill säga en årslön på 820.000 kronor.

Samhällets subvention till företaget för detta enda jobb uppgår till drygt en kvarts miljon kronor.

– Det är upprörande att subventionera högavlönade som tjänar 50.000 eller 60.000 i månaden. Många av de här skulle säkert få jobb även utan subventionen, säger Sylvia Lindgren, socialdemokratisk ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

– Om man hårdrar det här systemet skulle ju samhället tvingas betala ut subventioner till ett företag som vill anställa en vd.

På viktig post
Nystartsjobbet med månadslön på 68.400 kronor har hanterats av Södermalms arbetsförmedling i Stockholm. Det gäller en 50-årig person som fått jobb i IT-branschen. 50-åringen är inte chef men har en nyckelbefattning i företaget.

– Vi blev förvånade över det här. Vi är inte vana vid de här lönenivåerna överhuvudtaget när det gäller arbetsmarknadsbidrag, berättar verksamhetsledaren Mats Hammarbäck på Södermalms arbetsförmedling.

– Arbetsgivare som normalt betalar ut de här nivåerna brukar inte vara speciellt intresserade av stöd. De vill ha kompetens och har budgeterat för att få den kompetensen.

– Och är man ute efter en person i de lönelägena så räknar man också med att den personen finansierar sin egen lön, säger han.

Men detta exempel på höga löner för nystartsjobb är inget enstaka undantag. Bara på Södermalms arbetsförmedling finns två ytterligare nystartsjobb med löner kring 50.000 kronor i månaden. Även på andra arbetsförmedlingar runt om i landet finns exempel på liknande höga nystartslöner.

Männen dominerar
Arbetsmarknadsstyrelsens genomgång av nystartsjobben efter de första tre månaderna visar att 3.600 personer fått nystartsjobb. Tre av fyra nystartsjobb finns i småföretag, men bara tre av tio har gått till kvinnor. Någon samlad bild av lönerna finns inte. Ams statistik berättar dock att det för ungefär en fjärdedel av de inrättade nystartsjobben krävs någon form av teoretisk utbildning eller specialistkompetens.

I det tidigare anställningsstödet fanns ett tak för hur hög lön som kunde subventioneras. Men med nystartsjobben kan arbetsförmedlingen inte påverka lönesättningen, och något tak finns inte heller för hur hög lönen får vara.

– Arbetsgivaren och den sökande gör själva upp om lönen. Vi är inte inblandade, säger Mats Hammarbäck.

På Södermalms arbetsförmedling ligger lönen för de flesta nystartsjobb på mellan 16.500 och 23.000 kronor. De tre anställningar som sticker ut med löner på över 50.000 kronor finns i IT- och telekomsektorn. Den socialdemokratiska oppositionen anser att regeringens nystartsjobb har flera brister.

Har det svårast
Socialdemokraterna hävdar att det är en dyr reform med dålig träffsäkerhet: Nystartsjobben går exempelvis inte i första hand till dem som står längst från arbetsmarknaden och har svårast att få jobb. Könsfördelningen är skev och nystartsjobben får enligt reglerna inte inrättas i offentlig sektor.

– Det som framför allt upprör är skillnaden i behandling av olika grupper arbetslösa, anser Sylvia Lindgren.

– Regeringen drar ned på a-kasseersättningen och försämrar försäkringen för de arbetslösa. Samtidig subventioneras högavlönade nystartsjobb med tiotusentals kronor.

– Jag tror inte att det här var vad folk tänkte sig att nystartsjobben skulle bli.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har försvarat den höga subventionen med att varje arbetslös som får jobb också bidrar
med skatteinkomster till samhället, inkomster som är större än subventionen att företaget slipper arbetsgivaravgiften.

FAKTA: Nystartsjobben infördes vid årsskiftet
De innebär att en subvention utgår till den arbetsgivare som anställer en person som varit arbetslös i minst ett år (sex månader för ungdomar). Arbetsgivaren slipper betala arbetsgivaravgiften, vilket motsvarar 32,4 procent av lönen. Stödet utgår lika länge som personen varit arbetslös tidigare. Nystartsjobb finns bara i den privata sektorn.

Peeter-Jaan Kask
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen