– Att subventionera löner på den höga nivån som ger 250.000 kronor om året till ett privat företag visar att nystartsjobben är fel utformade, säger LO-ekonomen Lena Westerlund.

Hon anser att det finns bättre användning för pengarna:

– Det kostar Ams ungefär 10.000 kronor i månaden att upphandla en bristyrkesutbildning. För 250.000 kronor skulle man kunna upphandla bristyrkesutbildningar för fyra personer i sex månader.

Subvention
– Det visar hur orimligt det är att lägga så mycket pengar på ett enda anställningsstöd. Det är en kraftig subvention till privata företag.

LO anser att staten ska vara generös med anställningsstöd.

– Men det ska vara upp till lönenivåer som är mer rimliga, lönenivåer på någonstans runt 20.000 kronor i månaden. Det är inte rimligt att subventionera till så höga löner som regeringen gör, säger Lena Westerlund.

Inte gratis
– Nystartsjobben är felkonstruerade och feltänkta, det behövs ett tak på subventionen.

Lena Westerlund håller inte med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin om att nystartsjobben är samhällsekonomiskt gratis.

– Det är en ineffektiv arbetsmarknadspolitik som kostar statsbudgeten det skatteavdrag som företaget får göra. Det är felaktigt att säga att det inte kostar någonting. Först i efterhand kommer man att kunna utvärdera hur effektiv den här åtgärden är, säger hon.

Peeter-Jaan Kask
Frilansreporter
Skriv ett e-postbrev till redaktionen