Elmontörer får också 10,2
Seko blev klart med avtalet för elmontörer och driftstekniker i kväll, onsdag. Kommunala företagens samorganisation tog i hand på en löneökning på sammanlagt 10,2 procent under tre år.
Lönerna förhandlas lokalt, men lägsta tillåtna lön för den som har den gymnasieutbildning som krävs plus har jobbat ett år stannar på 15 800 kronor när avtalsperioden är över.
De lokala parterna kan komma överens om kortare arbetstid i stället för att använda hela utrymmet till höjd lön.
En arbetsgrupp med båda parter representerade ska se om långtidssjukskrivna framöver kan få hjälp av Trygghetsstiftelsen.
Ytterligare 30 dagar med utfyllnad av föräldralönen samt rätt till ett första läkarbesök på betald arbetstid ingår också i nya avtalet.
– Det här känns rimligt, sa Sekos avtalsansvariga Christer Carlsson när han hade tagit arbetsgivarnas förhandlare i hand. Vi har hamnat i nivå med de övriga.
FAKTA: Energiavtalet
Parter: Seko/Kommunala företagens samorganisation
Omfattar: 2.000 elmontörer och driftstekniker
Löptid: Från den 1 april och tre år framåt. Sista året är uppsägningsbart.
Lönerna höjs totalt med: 10,2 procent. Första året med 3,8 procent, andra året med 3,0 och tredje året med 3,4.
Individgaranti/Generell löneökning: Ingen individgaranti
Lägsta lönen: 14.800 kronor i år, 15.300 andra året, 15.800 tredje året.
Lokala förhandlingar: Hela löneutrymmet fördelas lokalt. Löneutrymme kan bytas mot kortare arbetstid.
Arbetstiden: Är redan reglerad.
Övrigt: Extra utfyllnad av föräldralönen upp till 90 procent av lönen förlängs och betalas ut i 120 dagar. Läkar- och tandläkarbesök som måste ske på arbetstid ger inget löneavdrag. Ersättning till den som beordras gå på utbildning under ledig tid ska regleras i lokala avtal, inte som nu alltid vara timme för timme.