ANALYS. Regel eller undantag? Så kan ödesfrågan för den kvarvarande delen av avtalsrörelsen formuleras.

Frågeställningen och dess betydelse för fortsättningen förklarar det uppskruvade tonläget och de hårda attackerna på fackföreningsrörelsen.

Det allting handlar om är det så hett omdebatterade avtalet mellan Svensk Handel och LO-förbundet Handels. De avtalade löneökningarna slutade på 12.6 procent under tre år, högre än andra slutna avtal eftersom en stor andel lågavlönade kvinnor jobbar i handeln.

Från Svenskt Näringslivs sida var protesterna som bekant högljudda när den egna interna oenigheten demonstrerades inför öppen ridå. Flera ledande arbetsgivarföreträdare uppgav offentligt att ”detta (handelsavtalet) skulle bli ett undantag”. Fräna debattartiklar på egna hemsidor med udden riktad mot fackföreningsrörelsen har sedan dess kommit slag i slag.

Undantag eller regel?
Allt för att göra den så kallade arbetsgivarblundern till ett undantag. Ingen annan låglönebransch på den privata arbetsmarknaden ska ges möjlighet eller får träffa avtal på samma nivå.

I den andra vågskålen finns de som ser handelsuppgörelsen som en vägvisare eller regel för andra branscher med ungefär lika lågt löneläge och lika stor andel kvinnor. Där finns samtliga LO-förbund, fortsatt väl sammansvetsade och ense om att stötta kvinnodominerade branscher med något högre löneökningar i den här avtalsrörelsen.

Det är den här mycket tydliga polariseringen som innebär att den kvardröjande stora frågan i årets avtalsrörelse kan formuleras som” regel eller undantag?”

Tvätterierna en joker
En okänd storhet i spelet om vilken uppfattning som ska vinna är de pågående förhandlingarna inom teko-industrin och tvätterierna – två lågavlönade branscher med huvudsakligen kvinnor anställda.

Låga löneavtal där får vågskålen att väga över i riktning mot undantag. Omvänt gäller att handelsliknande avtal etablerar avtalet som en regel.

Avgörandet är bara dagar borta. Och ett eller flera varsel om konflikt kan inte uteslutas i den förestående kraftmätningen. Varken Hotell- och restaurangfacket eller Kommunal kommer att skriva under avtal som inte på samma sätt som inom handeln tar hänsyn till kvinnoandel och lågt löneläge.

Och någon risk för att inte få full uppbackning i striden av övriga LO-förbund finns inte på kartan.