Ett stycke uppblandad kultur
Glädje för Birgitta Notlöf, verksamhetschef på Livstycket, är alla kulturer som möts och slås samman. |
Hela tiden snurrar tankarna runt i huvudet på Birgitta Notlöf, chef på Livstycket i Tensta.
– Jag tänker på vad som går att göra någonting av och vad som behöver göras, säger hon.
Hon startade Livstycket 1992 – i en etta på tolv kvadratmeter i Stockholmsförorten Tensta. Namnet klingade rätt i öronen när det poppade upp.
– Jag minns inte vem som kom på det, säger Birgitta. Bara att det kändes helt rätt på en gång.
Ett livstycke är mer heligt än en korsett och kännetecknar solidaritet, kraft, vilja och kunskap, beskriver hon. Verksamheten finns kvar i Tensta, men lokalen har vuxit. Dit kommer kvinnor och män med olika etniska bakgrunder och där talas ett 30-tal olika språk. Grunden i föreningen har alltid varit densamma: teoretisk språkundervisning blandad med praktiska och konstnärliga studier.
– Vi är som en verktygslåda. Människor brukar oss, säger Birgitta Notlöf. Vårt syfte är att hjälpa dem, få dem att känna kraft.
Uppmärksammat träd
Bakary Sisay är designer från Gambia och har varit med i Livstyckets verksamhet i ett drygt år. Han har bott i Sverige i 14 år och trivs bra:
– Sverige är ”peace-landet”. Här får jag respekt, säger han. Personalen här är snäll och de kan sitt jobb.
Han designade ett gambianskt träd till en utställning som Livstycket just haft på exklusiva möbelbutiken Svenskt Tenn i Stockholm. Och han fick mycket beröm.
– Målet är att skaffa jobb och tjäna pengar, för att kunna betala en lokal där jag kan ägna mig helt åt konst och föra in min design i
Sverige, säger Bakary Sisay.
Inte allt på en gång
Han tycker att Livstycket är en väldigt bra verksamhet, för både män och kvinnor. De får lära sig mycket, svenska och att skriva, vilket man måste kunna för att komma in i samhället. Men själv tar Bakary Sisay en dag i taget:
– Vi vet i dag, men vi vet inte vad som händer i morgon, säger han.
En del av dem som kommer till Livstycket är födda i Sverige men har kanske avbrutit grundskolan eller gymnasiet av någon anledning. Andra kom till Sverige i tonåren och saknar helt eller delvis utbildning från hemlandet. Svenska språket är en nyckel till det svenska samhället, till arbete och utbildning. Därför får alla på Livstycket använda svenskan, både muntligt och skriftligt.
Katarina Widoff är lärare på Livstycket och hon vill att deltagarna ska prata svenska även på rasterna, vilket de inte alltid gör. På lektionen berättar hon att svenskar är tysta och blyga – men föreslår eleverna att försöka ta kontakt ändå:
– Börja exempelvis prata med någon du ofta ser åka samma buss eller tunnelbana som du, säger hon. Fråga om personen är på väg till jobbet, vad han eller hon jobbar med.
Språk en färskvara
Katarina uppmanar eleverna att börja med att skaffa en svensk kompis och så småningom flera svenska vänner, som automatiskt kommer att förbättra och utveckla deras svenska språk.
– Språk är som mjölk, en färskvara, och måste användas hela tiden, säger Birgitta Notlöf.
Livstyckets konstnärliga undervisning ska ge deltagarna kraft och tro på sitt eget kunnande. I olika projekt skildras något praktiskt, som ett enda stort mönster på exempelvis ett tyg eller en väska.
– Allt här har en mening, säger Birgitta. Värdet finns i mönstren.
Inget självklart svar
I projekten besöker deltagarna platser och inspireras. Sedan skildrar de upplevelser, människor och tankar i bilder. Med Livstycket vill Birgitta Notlöf visa att alla får plats tillsammans, att möjligheten finns. Men när ordet framtiden kommer upp blir hon tyst ett tag.
– Bra fråga, skrattar hon. Just nu håller vi på med ett tältprojekt som vi kallar Peace begins with you and me.
Projektet är en kamp för fred och integration och kommer att resultera i en utställning i Kungsträdgården i Stockholm i november. Nyss har Livstycket också påbörjat ett samarbete med en liknande förening i Istanbul. Projektet utgår från grundpelarna mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet. Turkisk kultur kommer att blandas med den från Livstycket i Tensta.
FAKTA: 500 medlemmar
Livstycket är en ideell förening med cirka 500 medlemmar. De betalar 50 kronor per år. Deltagarna betalar inget för att få vara med i verksamheten, de är i dag cirka 80 personer. En särskild grupp finns för kvinnor mellan 18 och 29 år. Livstycket finansieras med medel från Stockholms stad via stadsdelarna.