/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/d_klack0325.jpg
Dag Klackenberg, Svensk Handel. Foto: Fredrik Persson.

Förvånad tvingas Svensk Handels vd Dag Klackenberg i dag, söndag, ringa och begära medling. Hur medlingen ska gå till är det ingen som riktigt vet.

Konstigt läge?

– Ja, säger Svensk Handels vd Dag Klackenberg.

Att Svenskt Näringsliv sätter stopp för ett avtal som parterna är överens hade han inte räknat med. Nu tänker han försöka övertyga de 40 arbetsgivarrepresentanterna i Svenskt Näringslivs styrelse om att låta honom sätta sin signatur på uppgörelsen.

Trots att han ännu inte mött något som helst stöd i centralorganisationen så tror han att läget kommer att förändras. Han räknar med att kunna skriva på innan någon strejk bryter ut.

Ligger inte i tiden
– Det är så omodernt med strejker så jag har svårt att tro att Svenskt Näringsliv tycker att några medlemmar skulle behöva ta en strejk för en sak som gäller så många, säger han.

Annars blir motfrågan till brödraföreningarna om de är beredda att ställa upp med lockouter. Beskedet från Svenskt Näringsliv har varit att nivån betraktas som för hög, kanske inte inom handeln i sig, men för andra branscher.

– Vi skulle helt plötsligt inom handeln sätta märke när tanken var att industrin skulle göra det, säger Dag Klackenberg och tillägger att handelsavtalet alltid hamnar lite högre procentuellt sett, säger han.

Handelsföretagen själva har också meddelat att de klarar nivån. Liksom fackets företrädare vittnar Dag Klackenberg om en god relation parterna emellan.

– Lars-Anders och jag satt och fnissade lite kring hur strandningen skulle gå till, säger han om Handels ordförande Häggström.

Begär Medlingsinstitutets hjälp
Någon fortsatt förhandling kan inte bli aktuell. Då ska den part som strandat förhandlingen enligt svensk lag ringa statliga Medlingsinstitutet för att begära medlare.

– Tekniskt sett så är det väl vi, säger Dag Klackenberg.

Hur medlingen ska gå till är dock ett stort frågetecken.

– Jag får väl begära Claes Stråth.

Alltså generaldirektören själv.

Att avtalet inte innehåller några förändringar i ob-tillägget ser han som en besvikelse. Men å andra sidan fick inte facket igenom några skrivelser om fler heltider.

Läs också: nyhetsartikeln "Handelsförhandlingar strandade"

Läs också: analysen "Arbetsgivarna blockerar de egna"