Massiv protest mot sänkt ersättning
Fackeltåg genom centrala Stockholm på torsdagen när fackföreningar och deras medlemmar demonstrerade mot förändringarna i a-kassan. Foto: Pontus Lundahl. |
Nära 5.000 personer samlades på torsdagskvällen utanför riksdagen i protest mot regeringens a-kasseförslag. Fackeltåget blev en kraftig manifestation mot de föreslagna försämringarna.
LO:s ordförande, Wanja Lundby-Wedin, anklagade regeringen för att skrämma löntagare till att ta jobb med lägre löner. För det är så det blir, enligt henne, då ersättningen sänks.
Tidigare beräkningar visar att den som blir arbetslös länge – mer än ett år – tvingas ta jobb till 55 procent av den tidigare lönen. I många fall innebär det heltidsarbeten på löner runt 11.000 kronor i månaden.
– Försök inte ta strid med världens starkaste fackföreningsrörelse, upprepade Wanja Lundby-Wedin flera gånger med adress till regeringen.
Tusentals stod redan vid lunchtid samlade på Mynttorget i Stockholm och hörde på¬. Under kvällens fackeltåg var de ännu fler. Enligt polisen var nära 5.000 personer på plats för att uttrycka sitt missnöje.
Wanja Lundby-Wedin ställde då en retorisk fråga till de borgerliga riksdagsmännen som ska rösta om förslaget den 20 december.
– Är ni beredda att sänka a-kassan och möta väljarnas vrede, undrade hon.
SKTF:s ordförande Eva Nordmark talade också till demonstranterna och beskrev regeringens idéer som ”knasbolliga”.
– Två kollegor med exakt samma arbete samma arbetsgivare och risk för arbetslöshet kan få betala olika avgift. Det är en snedvridning som vi inte accepterar sade hon och hoppades att regeringen ”rättar till misstaget”.
Egen vilja
I folkmassan stod också kommunalaren Eva Falk.
– Jag är här för att visa att även vi har en vilja och att vi inte gillar regeringens förslag, sa hon.
Bland publiken under lunchmötet var inslaget av IF Metallare stort eftersom förbundet under torsdagen haft en extra kongress om a-kassan. Men också många byggnadsarbetare slöt upp vid lunchdemonstrationen.
– Den här demonstrationen är bra för sammanhållningen. Den visar att vi kan ställa upp för varandra och att vi är en stark fackföreningsrörelse – och inte alls försvagad som borgarna tror, sa Byggnads ordförande, Hans Tilly.
Lars-Erik Svensson är facklig förtroendeman på byggföretaget JM. Han uppskattade att ungefär hälften av de 650 JM-anställda byggnadsarbetarna i Stockholm hade kommit till demonstrationen.
Lekstuga i regeringen
En av dem var Bengt-Ove Åström som bygger bostäder i Långbroparken i Stockholm.
– Borgarnas förslag är vansinnigt. De arbetslösa ska inte behöva betala borgarnas politik. Sänk regeringens löner i stället. Det är ju rena lekstugan däruppe hos dem.
Efter sitt lunchtal gick Wanja Lundby-Wedin direkt till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och lämnade över LO:s protestlista som 240.000 personer har undertecknat.
Manifestationerna mot förändringarna hölls på över 30 orter i landet.
Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin tar, vid lunchtid på torsdagen, emot namnunderskrifterna av Wanja Lundby-Wedin. Foto: Bertil Ericson. |
Fackeltåg genom centrala Stockholm på torsdagen när fackföreningar och deras medlemmar demonstrerade mot förändringarna i a-kassan. Foto: Pontus Lundahl. |