Läser man noggrant upptäcker man nyckelorden
UNGDOMSROMAN. Allting har redan hänt när Svenne – i upptakten till denna ungdomsroman med samma namn – ska berätta sin historia. Vad som har hänt vet inte läsaren, men att det är hemska saker förstår man ganska snart, inte minst för att jagberättaren gömt sig i en stuga och fruktar för sitt liv.
Man anar ett ”du” som berättaren vänder sig till; först tror man att det är läsaren i allmänhet, men snart inser man att det är en specifik person. Sedan talas det om en ”han” – en person vars namn valsar runt i medierna och som det mesta tycks ha kretsat kring. Svenne berättar också att han har den okändes laptop.
Flera gånger under upptakten understryker Svenne att han inte är någon rasist, han gör det så grundligt att läsaren snart inser att det är en historia som på något sätt kommer att handla om rasism.
En listig nazist
Sen Svenne – som bor i en liten by i Skåne – blivit knivskuren av invandrarkillar på Gröna lund i Stockholm och därefter omskriven i lokalpressen kontaktades han av en medelålders man med mycket blå ögon.
Denne Nils Dackeman (som tagit sitt namn efter den kände bondeledaren under 1500-talet), som under det första samtalet med Svenne säger: ”Jag kommer att förändra det här landet”, och som vill ha Svennes hjälp att bygga upp ett nytt parti, är slugare än alla hittillsvarande nynazistiska och rasistiska partibyggare.
Han säger sig ta avstånd från rasismen och när han bevistar sin första direktsända debatt i teve sitter hans svarta fru på första parkett i studion. En man som är gift med en svart kvinna kan ju knappast beskyllas för att vara rasist.
Pandoras ask
Svenne blir partisekreterare och partistyrelsen som väljs ut innehåller många invandrare. Dackeman skjuter in sig på ett Sverige som alltmer påminner om USA och som har avlägsnat sig från Per Albin Hanssons drömmar om ett folkhem. Det är ett segregerat Sverige som tagit emot fler invandrare än man har kunnat ta hand om, varför våld och kriminalitet grasserar. Dessutom har dessa invandrare tagit med sig starkt kvinnofientliga religioner.
Partiet Rättvist Sverige propagerar för jämlikhet mellan könen, positiv nationalism och en folkets socialism som ideologisk grund och i dessa tider känns boken högaktuell. Den slipade Dackeman lyckas i tevedebatter säga precis det folk vill höra – att man måste ta krafttag för att vända utvecklingen. Men Pandoras ask har öppnats och snart kastar invandrarfientliga grupperingar – som bara väntat på legitimitet – in landet i ett regelrätt inbördeskrig mellan fascister och antifascister.
Man måste se upp
Per Nilsson har skrivit en övertygande bok om vad som kan hända om man inte ser upp. Det är sofistikerat gjort, inte minst för att författaren låter Dackeman formulera ett partiprogram där de flesta kan hitta något som känns bra och väsentligt. Men läser man noggrant upptäcker man nyckelorden: ”Massinvandring, kostnader, kriminalitet, kvinnoförtryck, islam”. Bakom budskapet om ett mer rättvist Sverige är det samma gamla nazistiska ideologi.
För ungdomar är det en nödvändig bok, inte minst för att den pekar på de faror som lurar om man inte kan sin historia.
Bok: Svenne
Författare: Per Nilsson
Förlag: Rabén & Sjögren
Erik Löfvendahl
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören