Sif laddar för kvinnolöner
Facken inom industrins chocksatsning på rejält höjda lägstalöner har varit på gång i två månader. Nu laddar Sif om för att presentera vinterns kvinnosatsning. Och förbundets förhandlingschef antyder att nästa år kan bli
kvinnornas.
Sedan september har Facken inom industrin varit eniga om att göra en rekordsatsning på lägstalönerna. Då bestämde tjänstemannafacket Sifs förbundsfullmäktige att det krävs högre krav än tidigare, krav som till slut landade på 1.400 kronor.
– Siffror av det slaget var uppe i debatten även om det inte fattades något reellt beslut då. Det gjordes i och med att vi presenterade vår gemensamma plattform i början av den här veckan, säger Lars-Bonny Ramstedt, förhandlingschef på Sif.
Han är tydlig med att kravet kommer från hans förbund.
– Vi har de sämsta lägstalönerna på hela marknaden. Och det är inte längre så få som får avtalets lägstalön, utan en växande grupp av våra medlemmar.
Finns några heta potatisar
Frågan är en av flera som kommer att bli viktiga för tjänstemannaförbundet i vinterns avtalsrörelse.
– Det är också dags att komma till rätta med de osakliga, och olagliga, skillnaderna i lön för kvinnor i förhållande till män.
Lars-Bonny Ramstedt kallar frågan om lika lön för en profilfråga.
– Det här blir den fjärde avtalsrörelsen där vi tvingas ta upp frågan om varför män och kvinnor, som gör samma jobb och är lika gamla, inte tjänar lika. Och vi kommer inte att lägga ner frågan förrän vi har uppnått det vi vill. Vi är uthålliga, säger han.
Ändå har Sif avverkat de flesta kända knepen.
– Vi har prövat att gå fram via lönekartläggning och vi har gjort en ordentlig utbildningsinsats för att förbättra kunskapen om problemet. Vi har även prövat kvinnopotter med blandad framgång. Men problemet är i grunden väldigt elementärt: Om kvinnorna måste ha mer för att komma i kapp måste någon annan ha mindre.
Dags för mer balans
I topp på önskelistan står även lönekrav som är proportionerliga till de pengar som rullar till arbetsgivarna.
– Det finns en helig ilska bland våra medlemmar som uppmanats att vara återhållsamma i sina krav under samma period som bonusar och ersättningsnivåer rusat i höjden och styrelsearvodena i snitt gått upp med 35 procent.
Dessutom efterlyser Sif bättre peppning från arbetsgivarna i form av större lust att satsa i Sverige.
– Nu är intresset att investera obefintligt. Man vill varken köpa nya maskiner eller utveckla tekniken eller kunskapen här.
Även de utländska arbetsgivarna får sig en känga.
– Vi måste stå emot det globala ägandets diktatur och se till att de lokala löneförhandlingarna inte slutar som ett aprilskämt. Det finns olika sorters arbetsgivare, och därför utarbetar vi nu två modeller för tillägg i avtalet.
Lars-Bonny Ramstedt beskriver det ena som en lättversion av den svenska modellen och den andra som en mer stabil och traditionell modell.
– Det blir något för dem som bara läser siffror och inte bokstäver.
FAKTA: Industrifacken
Facken inom industrin är en sammanslutning av IF Metall, Sif, Civilingenjörsförbundet, Skogs- och träfacket, Pappers och Livs.