Kvinnorna drabbas hårdast
– De som drabbas hårdast av förändringarna av kassan är kvinnorna, sa Sven-Erik Österberg, gruppledare för socialdemokraterna i arbetsmarknadsutskottet under dagens, fredag, särskilda debatt om förändringarna av a-kassan.
Han vände sig mot de tuffare regler som föreslås för att få ersättning samt de högre avgifterna.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin hävdade i ett tidigare inlägg att en stramare regler och lägre ersättning gör att de blir relativt sätt mer lönsamt att arbeta. A-kassan var, enligt honom, ett sätt att tillsammans med lägre skatter och arbetsgivaravgifter samt enklare regler för företagare att skapa nya jobb.
– Jag vill inte att någon ska leva på 80, 70 eller 65 procent ersättning. Jag vill att de ska ha full lön, Sven Otto Littorin.
Svikit linjen
Arbetsmarknadsministern hävdade också att den tidigare regeringen svikit arbetslinjen och att alliansens politik var vägen till full sysselsättning.
– Vi föreslår inte det här för att jäklas med folk. Men det är en viktig pusselbit i vår politik. Vi sa före valet vad vi skulle göra, och nu gör vi det.
Arbetsmarknadsministern fick stöd av folkpartisten Hans Backman som hävdade att det krävdes en förändring av arbetsmarknadspolitiken.
– Hur fungerar arbetsmarknaden efter tolv år av socialdemokratiskt styre? Inte alls bra, sa han.
Mat- och sovklocka
Socialdemokraten Sven-Erik Österberg tyckte i stället att regeringen misslyckats med att förklara hur en sänkt a-kassa kan leda till fler jobb.
– Det är precis som Skalman i serietidningen Bamse, sa han. Då mat- och sovklockan ringer drar de sig in i skalet.
Enligt honom är det kvinnorna som drabbas hårdast av förändringar i a-kassan.
– Problemet är inte att kvinnorna inom handeln inte vill jobba heltid, problemet är att arbetsgivarna inte ger dem heltid, sa han.
Vänsterpartiets Josefin Brink var starkt kritisk till hur arbetsmarknadsministerns resonemang om att förändringen leder till nya jobb. Hon pekade på regeringens egen prognos att den öppna arbetslösheten i stället stiger nästa år och spås bli 5,8 procent och att detta sker samtidigt som åtgärderna blir färre.
Gröt eller sparvar?
Josefin Brink gav inte heller mycket för alliansens jobbpolitik, med bland annat skattesubventioner för hushållstjänster.
– Valet står mellan att steka gröt i sitt eget hem eller steka sparvar hos andra, sa hon.
Hon var även kritisk till att förändringarna av a-kassan ska genomföras så snabbt.
– Varför lyssnar ni inte på den kritik som väller in från de fackliga organisationerna, sa hon. Varför vågar inte regeringen hejda sig några ögonblick och utreda frågan ordentligt, eller är regeringen rädd för att en sådan utredning skulle komma fram till att förslagen inte är genomtänkta?