Tuff avtalsrörelse för tjänstemän
Dystra tider väntar många statliga tjänstemän. Tusentals hotas av uppsägning när den nya regeringen slaktar flera stora verk. Samtidigt försämras villkoren i både det allmänna trygghetssystemet och Trygghetsstiftelsen.
Fackförbundet ST laddar för en stenhård avtalsrörelse.
– Vi vet av erfarenhet att sådan här neddragningar är det första man gör när budgeten inte går ihop – men nu lägger man ner statliga myndigheter utan vett och sans, konstaterar en upprörd och mycket oroad Annette Carnhede.
Som ordförande för fackförbundet ST arbetar hon med att renodla de viktigaste frågorna avtalsrörelsen som drar igång redan nu trots att avtalen går ut om först ett år.
– Viktigast blir utan tvekan att värna om vårt trygghetsavtal. För som det är nu drabbas våra medlemmar tredubbelt av den nya politiken. Vi räknar med att 1 000 medlemmar förlorar sina jobb bara när Arbetsmarknadsverket får lägre anslag. Och när a-kassan och socialförsäkringssystemet urholkas samtidigt som vår egen trygghetsstiftelse redan är hårt pressad går det ut över våra medlemmar.
Redan i förra avtalsrörelsen, under hösten 2004, var frågan om trygghetsavtalet uppe.
– Då hade Arbetsgivarverket 20 punkter med olika försämringar i trygghetsavtalet och det fick igenom en och en halv. Om det nu fortsätter att ligga på lika hårt blir det tufft. Och till syvende och sist har vi bara strejkvapnet, säger hon.
Även regeringens agerande är avgörande för statstjänstemännens vardag. En radda statliga verk och myndigheter ska bantas, omstruktureras eller läggas ner. Men på ST:s förbundskontor hoppas många även på förbättringar.
– Det ska bli intressant att se hur den nya regeringen och framförallt förvaltningsministern jobbar mot Arbetsgivarverket. Tidigare har politikerna kunnat bestämma ”att det är så här vi ska göra” men ändå har Arbetsgivarverket levt sitt eget liv. Det får vi se hur det blir med nu, säger Annette Carnhede.
FAKTA: Trygghetsavtalet
Trygghetsstiftelsen hjälper personer som riskerar att bli övertaliga eller är uppsagda på grund av förändringar och besparingar inom den statliga sektorn. Stiftelsens arbete baseras på trygghetsavtalet för statsanställda. Verksamheten finansieras genom en procentuell andel av lönesumman som de centrala parterna har kommit överens om.