”Nu börjar processen för jämställda löner”
Idag lägger en enig LO-styrelse ett förslag om samordnade krav i 2007 års avtalsrörelse till LO:s representantskap. Vi är eniga om en stark samordning som bland annat innehåller krav på ökade reallöner, låglönesatsningar, höjda lägstalöner och förbättrade pensioner. Men vi är också eniga om något som är helt nytt. Vi är eniga om att kvinnodominerade områden ska få mer utan att de mansdominerade områdena ska kräva kompensation för det.
I alla tider har kvinnors arbete värderats lägre än mäns. Hälften av våra medlemmar är kvinnor. De har lägre löner och sämre arbetsvillkor än män utan några rimliga eller godtagbara skäl. SCB presenterade nyligen siffror som visar att lönerelationen mellan kvinnor och män knappast har förändrats alls under de 15 år som gått sedan mätningarna första gången publicerades. Inom LO-kollektivet är kvinnornas lön som andel av männens fortfarande bara 86 procent.
Varför ser det ut på detta vis?
• För det första handlar det om att kvinnor inte ges samma villkor som män på samma arbetsplats trots att de omfattas av samma kollektivavtal. Det är detta som kallas lönediskriminering och som går att förändra med hjälp av jämställdhetslagen. Denna form av diskriminering är relativt liten inom LO-kollektivet och förklarar bara 2-3 procent av löneskillnaderna
• För det andra handlar det om att kvinnor oftare än män är lågavlönade. Det innebär att kvinnor i större utsträckning än män arbetar på arbetsplatser och i befattningar som är lågbetalda. Olika typer av låglönesatsningar är vårt viktigaste verktyg för att möta detta problem.
Men dessa båda förklaringar räcker inte.
• Den tredje förklaringen till löneskillnaderna är att kvinnor inte bara är diskriminerade och lågavlönade utan ofta också felavlönade. Ju fler kvinnor som arbetar i en bransch desto lägre är deras relativa löneläge. Det drabbar både kvinnor och män som arbetar i dessa branscher. Det finns inga rimliga förklaringar till att det är så. Det går inte att peka på vare sig utbildnings- eller ansvarsnivå. Det är helt enkelt en nedvärdering av vissa arbeten.
Samtliga 15 LO-förbund står bakom ett gemensamt beslut
Ska vi vara nöjda med denna situation? Är det bara ett problem för kvinnorna? Kan och vill vi göra något åt dessa orättvisor? Vi är inte nöjda och vi vill göra något åt det. När vi nu försöker förändra situationen så gör vi det naturligtvis i första hand för kvinnornas skull men inte enbart. Ojämställda löner är inte en renodlad kvinnofråga utan en fråga om rättvisa och likabehandling som rör hela fackföreningsrörelsen. Det är en grundläggande facklig erfarenhet att om vi låter någon grupp halka efter så blir det så småningom ett problem för hela kollektivet. Att avskaffa löneskillnader mellan könen är bara en tillämpning av den gamla sanningen att om någon tvingas sälja sig billigare än du för lika eller likvärdigt arbete så blir det snart ett problem för dig också. Om vi misslyckas med att bekämpa alla former av diskriminering så blir vi alla förlorare.
Alla 15 förbund, kvinnodominerade som mansdominerade, har nu gemensamt bestämt sig för att agera. Löneskillnaderna mellan kvinno- och mansdominerade yrken och områden på arbetsmarknaden ska tydligt minska. Vi inför nu ett särskilt löneökningsutrymme – en jämställdhetspott – vars storlek beror på andelen kvinnor med en inkomst som understiger 20.000 kronor inom avtalsområdet. Därigenom får vi för första gången en verkningsfull metod för att åstadkomma rättvisa på det här området.
Ökade reallöner, jämställda löner mellan kvinnor och män, en låglönesatsning och en satsning på en höjning av avtalens lägstalöner är de viktigaste målen i den kommande avtalsrörelsen.
Men minst lika viktigt är det att klara en ny pensionsöverenskommelse som ger arbetarna likvärdiga villkor med tjänstemännen. Det handlar om mycket pengar för den enskilde medlemmen. För en 30-åring med en lön på 18.000 kr i månaden kan det handla om ytterligare1.000 kr mer i månaden som pensionär. En utvecklad omställningsförsäkring för långtidssjuka, arbetstidsförkortning och gemensamma regler för inhyrning av arbetskraft samt nationaldagsfrågan är andra viktiga frågor.
Det finns utrymme – vad arbetsgivarna än säger
Från arbetsgivarhåll kommer säkert alla möjliga invändningar att höras. Det tillhör spelets regler. Men alla vet att det goda samhällsekonomiska utgångsläget i stora stycken är löntagarnas förtjänst och att det finns utrymme för de satsningar som vi vill göra.
Om vi som parter på arbetsmarknaden inte förmår att visa att vi gradvis kan avskaffa osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män så kommer politikerna att genom ytterligare lagstiftningsåtgärder försöka lösa problemet. Sådana ingrepp från lagstiftarens sida skulle leda till starka statliga ingrepp i hela förhandlingssystemet därför borde det ligga i allas intresse – även arbetsgivarnas – att lösa frågan om jämställda löner i fria förhandlingar.
Vår förhoppning är nu att LO:s representantskap idag tar ett historiskt beslut och påbörjar en process för jämställda löner. Det kommer att ta tid att nå jämställdhet och rättvisa mellan kvinnor och män. Men nu börjar vi. Det är ytterst ett uttryck för solidaritet mellan våra medlemmar och medlemsförbund i insikten om att sammanhållning och samarbete gör oss alla starkare.
Wanja Lundby-Wedin
LO:s ordförande
Erland Olauson
LO:s avtalssekreterare
Skriv till debattredaktören