Råndömd truckförare kräver jobbet tillbaka
Truckföraren dömdes till fängelse för ett rån mot en Ica-butik. Då fick han sparken från Posten där han jobbade. Felaktigt, säger fackförbundet Seko – och nu avgör Arbetsdomstolen.
Den nu 26-årige mannen hade arbetat som truckförare på en postterminal i fem år när han på fritiden deltog i ett rån mot en Ica-butik. Han dömdes till tre års fängelse. En månad efter att han fått sin dom meddelade Posten att han fick sparken.
– Det han har gjort sig skyldig till har skadat förtroendet hos arbetsgivaren och därför kan han inte vara kvar, säger Peter Lindgren, juridiskt ombud för Posten.
Mannens fackförbund Seko anser att uppsägningen är felaktig. Vid rättegången i Arbetsdomstolen (AD) i onsdags framhöll Robert Sjunnebo, från LO-TCO Rättsskydd, att brottet inte har någon koppling till arbetet. Om han stulit varor från postterminalen eller rånat en kollega hade det varit en annan sak.
– Han har skött sitt arbete väl. Det kan både hans chefer och arbetskamrater intyga, säger Robert Sjunnebo.
Han tycker inte heller att fängelsestraffets längd gör att mannen bör sägas upp, eftersom en vikarie lätt kan tas in till arbetsuppgifterna.
Sökte inte alternativ
Posten anser att mannen inte kan komma tillbaka till terminalen som hanterar stora mängder värdefulla varor, men företaget har inte utrett möjligheten att omplacera honom innan han sades upp. För Gabriella Lavecchia, ombudsman på Seko, handlar konflikten även om synen på brott och straff.
– Grundprincipen måste vara att man får behålla jobbet om man döms för något som inte har med jobbet att göra. När man avtjänat sitt straff ska man inte straffas ut från arbetsmarknaden.
Hon säger att det finns en trend hos arbetsgivare att allt oftare säga upp personal på lösa grunder. Det märks även hos LO-TCO Rättskydd. Dan Holke, som är chefsjurist, konstaterar att fallen med fängelsedömda som blir uppsagda för brottslighet utanför jobbet fortfarande är få, men att de verkar öka. Den senaste tiden har ett antal liknande fall behandlats av AD.
Både Gabriella Lavecchia och Dan Holke tycker att det är viktigt för samhället att dömda brottslingar får en chans att återgå till sina tidigare jobb om det är möjligt.
– Vad menar man annars att de ska göra? Ska de fortsätta att begå brott? Jag tycker att arbetsgivarna måste tåla viss brottslighet, säger Dan Holke.
Slut på förtroende
Den synen delar även Postens jurist Peter Lindgren.
– Självklart har en dömd inte faulat ut sig totalt från arbetslivet. Men i det här fallet är förtroendet förbrukat.
Men Posten har ju en policy som kräver att arbetssökande visar utdrag ur brottsregistret. Varför anställer inte ni dömda om du tycker att andra arbetsgivare ska göra det?
– Det är sant att det kan bli problem om alla arbetsgivare agerar likadant. Men än så länge är det tillåtet att efterfråga utdrag och då gör Posten det.
Truckföraren själv hoppas att Posten ska ändra sig. Han känner sig orättvist behandlad och vill ha tillbaka sitt arbete.
– Hela min framtid hänger på jobbet. Får jag tillbaka det kommer allt ordna sig. Jag vet att jag kommer att sköta mig och göra ett bra jobb, säger han.
Arbetsdomstolens dom meddelas den 15 november.
FAKTA: Brottet avgör
• Brottets art och straffets längd avgör om arbetsgivaren får säga upp en dömd anställd.
• Bedömningen blir strängare om brottet är kopplat till arbetet. Anställningstid och hur arbetstagaren skött sitt jobb spelar in.
• Andra viktiga faktorer är om arbetsgivaren skadats av brottet och om den dömde kan ersättas under fängelsestraffet.
• En tidigare AD-dom säger att det var fel att sparka en brevbärare som dömts till fängelse i två år och åtta månader för våldtäkt.