Hon spräcker bantningsbubblan
Atkins, GI eller Montignac? Stenåldersmat eller powerbars? Du som tänkt banta bort semesterkilona måste se upp med vilka råd du tuggar i dig. LO-Tidningen har träffat författaren som synat de största modedieterna i sömmen och sågat dem alla.
Jeansen stramar i midjan och skjortorna är trånga över magen. Långa lata semesterveckor kan ge en baksmälla i form av några extra kilon.
– Så står mirakelbantarna där och sträcker ut jeansen för att visa hur smala de blivit. Men det gäller att inte köpa de förföriska löftena och gå i fällan, säger Anna-Britta Ståhl, journalist och författare.
I stället är det till att bita ihop och traska iväg, gärna till jobbet. För Anna-Britta Ståhl predikar det gamla hedliga och oändligt tråkiga konceptet för att gå ner i vikt: Ät mindre och rör på dig mer.
– Vi är oförbätterliga, sedan mitten på 1800-talet har vi försökt hitta snabba lösningar på problemet men för de flesta finns de helt enkelt inte. Det är det gamla tjatet om fullkorn och baljväxter som gäller.
Pengar motorn
I ett drygt halvår har hon grävt ner sig i fem stora och uppmärksammade dieter för att ta reda på hur och om de funkar. Hon har granskat vad det finns för forskning som styrker de olika modellerna och följt rapporteringen i medierna. Allt för att till slut, i en bok, underkänna dieterna en efter en.
– Bantning är ren affärsverksamhet.
Atkinsmodellens skapare tjänade 10 miljoner kronor på en av sina böcker, mannen bakom South Beach Diet är numera så rik att han inte behöver lyfta ett finger. Och det följer nästan alltid samma mönster. Först boken, sedan menyerna och
sedan själva maten, limporna och kosttillskotten, berättar Anna-Britta Ståhl.
Själv tror hon inte på några färdiga lösningar utan uppmanar en att designa sin egen diet utifrån sina egna vanor och behov.
– De flesta av oss vet om vi äter för mycket chips eller om vi har svårt att passera lösgodiset i butiken. Sedan gäller det att ta reda på vad det beror på.
Hon berättar om den amerikanska tv-kändisen Oprah Winfrey som tröstäter och jojobantar år in och år ut. Och tar henne som exempel på att det inte hjälper att ha ett elitteam av tränare, läkare och kockar om man inte ändrar på det som får en att vilja äta.
– Forskning har visat att vi gärna tröst-äter när vi stressar. Och stressar gör vi alla mer eller mindre på jobbet. För vi vill så gärna göra ett bra jobb att vi struntar i oss själva. Men då gäller det att stanna upp och fundera på om det är värt det.
Jobbsatsning rätt för vissa
Och även om det krävs lite mod och en del vilja finns det alternativ till modedieterna. Anna-Britta Ståhl berättar om promenadmöten och tror att för vissa kan viktklubbar på jobbet funka.
– Arbetskamraterna kan vara ett bra stöd. De känner ju till ens förutsättningar och kan peppa en. Men det är ju inte
meningen att man ska moralisera och sitta och gasta om någon tar en bakelse.
Men vad är då nästa stora mattrend?
Enligt Anna-Britta Ståhl antioxidanter som gör oss rynkfria.
– Det är stort nu i södra Europa där man säljer antirynkchoklad och marmelad.
FAKTA: Tre myter om mat
• Man blir fet av fett.
– Stämmer inte eftersom det kan vara lika mycket kalorier i en skiva bröd som i smöret du brer på mackan.
• Man ska bara äta lightprodukter.
– Fel eftersom det är mängden som är det avgörande. Om du äter dubbelt så mycket bara för att det är light har du ändå inte vunnit något i slutändan.
• Man ska undvika kolhydrater.
– Det är dumt eftersom kolhydrater ger dig näring, mineraler och vitaminer. Det gäller i stället att välja vilka kolhydrater du äter och välja frukt, bröd och grönsaker hellre än choklad.
Ståhls bästa råd:
– Det är både gammalt och trist men underskattat: Rör på dig mer. Ge det en chans och håll ut en månad innan du byter aktivitet. Även om det är svårt att hitta något som passar är det bästa sättet.