Röd dag väcker starka känslor
Medierna tröttnar aldrig på första maj. Konceptet är helt enkelt för bra för att motstå. Men när en och annan svensk lessnat på tågen har den röda dagen ändå fått en del nya inslag.
– Den som tittar på ett förstamajtåg ur ett fågelperspektiv ser det som en mekanisk parad där deltagarna bara rabblar budskap från färdiga plakat. Men det är helt fel bild. Tvärtom är det för många en mycket stark upplevelse att delta i tåget, det är ett sätt att visa vad man själv tycker är rätt eller fel, berättar etnologen Jonas Engman.
Han har specialiserat sig på ritualer och försökt hitta svaren på vad vitsen är med att följa olika konventioner. Och under 1990-talet studerade han första maj.
– Det är helt enkelt ett genialiskt koncept som arbetarna tog fram i slutet av 1800-talet. Genom att demonstrera konkretiserade de annars väldigt abstrakta idéer och det gjorde att de lyckades ge ett ansikte åt arbetarrörelsen, konstaterar Jonas Engman.
Redan från början var demonstrationerna oemotståndliga för medierna. Det första tåget i Sverige 1890 samlade 20.000 demonstranter och 50.000 åskådare, vilket i dag motsvarar ett förstamajtåg med 5.000 deltagare och hundratusentals i publiken.
– Det är just att så många människor samlas på gator och torg som gör händelsen svår att motstå för medierna. Det passar deras dramaturgi så väl att det är svårt att inte berätta om det som händer.
Familjedag till tonåringarnas förtret
Det senaste decennierna har förstamajtågen i Stockholm dragit mellan 15.000 och 20.000 deltagare men på flera andra ställen i landet har leden tunnats ut.
– Tidningarna skrev att första maj höll på att dö, berättar pensionären Boel Carlsson, ordförande för Nyköpings arbetarekommun och tidigare jämställdhetsombudsman inom LO. Det var när hon år efter år sett hur intresset för demonstrationstågen svalnat som hon förra året gjorde slag i saken.
– SSU blev förbenade på oss men vi bestämde ändå att vi inte skulle ha något tåg. Och det är klart att det satte sig som en tagg i hjärtat på en att ställa in demonstrationen men samtidigt räcker det inte med 15 ungdomar i tåget. Det blir patetiskt, fortsätter Boel Carlsson.
I stället ordnades en dag för både vuxna och barn i Folkets Park med tal och sånger, något som lockade 1 500 personer.
I år återanvänds konceptet i Nyköping och Boel Carlsson är inte längre orolig för att första maj som helgdag ska dö ut. Och hon får medhåll från etnologen.
– Ändå sedan första maj blev en röd dag i almanackan har kritiker förutsett dess död. Men ingen kunde förutse planen som körde in i Twin towers i USA 2001. Inte ens dagen innan Berlinmuren föll förstod världen vad som var på gång. Och säg att vi i Sverige, mot förmodan, om tio år har ett moderat samlingsparti som slukar 60 procent av väljarna. Inte ens då är det säkert att de skulle innebära en förändring för förstamajfirandet, säger Jonas Engman.
Betydelsefull promenad
På flera håll i landet har utvecklingen gått åt samma håll som i Nyköping, där man skippat själva tågandet. Men även en sådan, till synes harmlös, förändring av firandet kan få betydelse för första maj som helgdag.
Forskning på området har visat att just själva promenerandet från en punkt till en annan är en viktig del av upplevelsen. Precis som vid en pilgrimsresa skapas en stark känsla av gemensamhet bland dem som deltar. En av förklaringarna är att deltagarna gör en aktiv handling och inte kan gömma sig i mängden som åhörarna vid ett torgmöte.
Det typiska för synen på högtider och ritualer är att de inte uppfattas som särskilt viktiga. Men enligt dem som studerat firandet är det tvärtom.
– Det blir en del av ens identitet att fira jul på ett visst sätt eller att alltid gå med i tåget på första maj. Genom att göra det kan vi titta tillbaka på åren som gått men också titta framåt och på så sätt se var vi befinner oss nu, säger Jonas Engman.
FAKTA: Första maj på 72 orter
Göran Persson åker mellan Stockholm, Solna och Sundbyberg på första maj. I Malmö konkurrerar socialdemokraternas Marita Ulvskog med vänsterns Kalle Larsson. Och i Göteborg talar LO:s Wanja Lundby-Wedin. Här följer ett urval av årets förstamajtalare.
Askersund: Kjell Dahlström, Skogs- och träfacket
Eskilstuna: Barn- och familje-minister Berit Andnor
Falun/Borlänge: Infrastrukturminister Ulrica Messing
Skövde/Gullspång: Miljöminister Lena Sommestad
Gävle/Bollnäs: Vice statsminister Bosse Ringholm
Göteborg/Kungsbacka: Wanja Lundby-Wedin, LO
Jönköping: Hans Tilly, Byggnads
Karlholm: Leif Håkansson, LO
Karlskrona/Karlshamn: Erland Olauson, LO
Karlstad: Jämställdhetsminister Jens Orback
Katrineholm: Utrikesminister Jan Eliasson
Kiruna: Ella Niia, Hotell- och restaurang
Kramfors: Per Winberg, Transport
Kristianstad: Vårdminister Ylva Johansson
Falkenberg/Laholm: Folkhälsominister Morgan Johansson
Linköping/Norrköping: Finansminister Pär Nuder
Ljungby/Markaryd: Försvarsminister Leni Björklund
Luleå/Boden: Näringsminister Thomas Östros
Lund: Ylva Thörn, Kommunal
Malmö/Landskrona: Marita Ulvskog, partisekreterare (s)
Norrtälje/Tyresö/Upplands Bro: SSU-ordförande Anna Sjödin
Nyköping/Oxelösund: Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist
Ronneby: Ungdomsminister Lena Hallengren
Skara/Mariestad: Göran Johnsson, IF Metall
Stenungsund: Jan Rudén, Seko
Stockholm/Solna/Sundbyberg: Statsminister Göran Persson
Storuman: Hans Öhlund, Fastighets
Sunsvall/Härnösand: Utrikesminister Carin Jämtin
Trollhättan/Vänersborg: Stefan Löfven, IF Metall
Uddevalla/Lysekil: Justitieminister Thomas Bodström
Ulricehamn/Skene: Arbetslivsminister Hans Karlsson
Umeå/Hörnefors: Skolminister Ibrahim Baylan
Uppsala/Enköping: Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin
Visby/Hemse: Ulla Lindqvist, LO
Västervik/Överum: Kommunminister Sven-Erik Österberg
Västerås: Barn- och familjeminister Berit Andnor
Ystad: Hans-Olof Nilsson, Livs
Örebro: Kulturminister Leif Pagrotsky
Östersund/Krokom/Mörsil: Migrationsminister Barbro Holmberg
Göteborg/Alingsås: Alice Åström, vänsterpartiet
Malmö/Eslöv/Simrishamn: Kalle Larsson, vänsterpartiet
Oxelösund: Anki Ahlsten, vänsterpartiet
Stockholm/Södertälje: Lars Ohly, vänsterpartiet
Söderhamn: Ingrid Burman, vänsterpartiet
Örebro: Ulla Hoffmann, vänsterpartiet
Östersund/Strömsund: Camilla Sköld Jansson, vänsterpartiet