Vill inte vara föredöme
Dusjka, ”lilla själen”, stryker runt benen. När Sverker Åström ska fotograferas tillsammans med sin annars så keliga lattefärgade abessinier lyckas han inte ens få tag i svansen. Kattens stamtavla visar upp 16 anor, säger han, ”och jag har inga”.
– Dusjka är mycket medveten om detta och behandlar mig därefter.
90 år är han, före detta diplomaten och ambassadören, Sverker Åström. Han tar emot i sin vackra, ljusa vindsvåning högt belägen i Stockholm med biltäta Sveavägen en bit nedanför.
Där går han ofta i avgaserna och svänger energiskt med armarna, som motion. Den sista biten upp till vindsvåningen är en slingrande trappa. ”Bra för hälsan”, det har hans vän läkaren sagt.
Stavar, använder du inte? Han ler snett ”neej, lite töntigt, eller hur”.
Fortfarande är han i hetluften som kritiker av svensk utrikespolitik som alltför eftergiven mot USA: s. Israels agerande mot palestinierna fördömer han.
Folkrätt, alliansfrihet och neutralitetspolitik har han tillämpat under ett halvt sekel i UD:s tjänst. Behandlingen av palestinierna upprör honom ur ett folkrättsligt och humanitärt perspektiv.
Han hoppas att den nye utrikesministern Jan Eliasson ska föra en politik som mer bär ”Olof Palmes profil”.
Sverker Åström tog emot meddelandet om utnämningen med ”glad förvåning”. Inte sedan Christian Günthers tid, under andra världskriget, har en tjänsteman blivit utrikesminister, därav förvåningen.
Med medlemskapet i EU har en svensk utrikesminister emellertid fått bestämda begränsningar, anser han.
– Handlingsfriheten är begränsad och mer tyngd har hamnat hos regeringscheferna. Det kommer Jan Eliasson att få lära sig, säger Sverker Åström.
Sverige har trots det handlingsfrihet i kraft av neutralitetspolitiken som kan användas för att markera mer mot USA:s anfall av Irak och mot att ”svälta palestinierna till total underkastelse”.
Kravet på att Hamas ska upphöra med allt våld, hur ser du på det?
– Palestinierna har folkrätten på sin sida när de brukar våld mot ockupantens militära anläggningar. Självmordsangreppen mot civila israeler främst inne i Israel fördömer jag med kraft, säger han.
När han handlar avokador och apelsiner på Konsum försäkrar han sig om att de inte är israeliska. Bojkott uppmanar han däremot inte till.
– Jag vill inte vara något föredöme för andra, säger han.
Sverker Åström är en varm vän av EU. På 1970-talet var han chefsförhandlare för att Sverige skulle bli medlem i dåvarande EG. Då gick det inte att få ihop ett medlemskap med alliansfriheten och neutralitetspolitiken.
– Det är sensationellt att efter 400 års ständigt krigande är krig otänkbart.
Svenska folket är inte lika entusiastiska anhängare av EU-idén. Han tror det beror på en djupt rotad inställning om att ”vi ska sköta oss själva”.
Svenskarnas tveksamhet grundlades under stormaktstiden på 1600-talet, anser han. Då skrevs bondpojkar ut till krigstjänst till avlägsna platser. Ungefär en tredjedel kom tillbaka till sina byar, men bar på hemska upplevelser.
– Stämningen är att Sverige helst inte ska skicka soldater utomlands. Ingen soldat kan skickas ut utan att ha gett ett personligt medgivande. Det är vi ensamma i världen om.
Under större delen av sitt arbetsliv hos UD har Sverker Åström arbetat för socialdemokratiska regeringar och alltid stött utrikespolitiken. Men i år ska han rösta på ett parti inom den borgerliga alliansen. Det beror på regeringens samarbete med vänsterpartiet som han konsekvent kallar ”kommunisterna”.
– Ska jag hederlig svensk få min ekonomiska och sociala politik bestämd av vad kommunisterna tycker. De står historiskt för diktatur och enpartistat, ideal som är mig främmande.
90 år är en aktningsvärd ålder. Han medger att han blivit mer emotionell och moraliserande.
– När jag ser USA:s president Bush på tv mår jag faktiskt illa. Hans politik är så lögnaktig. Att han säger sig tro på gud är en förolämpning mot den högste.
För tre år sedan när hans bok Ögonblick kom ut på nytt skrev han att han uteslutande älskat män. Hans chefer på UD kände till att han var homosexuell liksom medarbetarna och journalisterna, ”som inte skrev om det”.
Han har varit med om en dramatisk utveckling från att det var brottsligt och oerhört ”moraliskt förkastligt” att vara homosexuell till dagens betydligt mer toleranta klimat.
– Gudskelov har jag inte utsatts för några hotelser. Att jag kom ut har enbart varit positivt.
Han tror att en metallarbetare i en bruksort, där fördomarna är starkare än i storstaden, har svårare att berätta öppet om sin läggning än vad han själv har haft bland UD-folk och journalister.
Var det inte svårt att leva så länge med hemligheten?
– Så mycket betydde det inte. Jag förstod att den amerikanska polisen visste om det och den franska när jag arbetade i Paris. So what? Det har inte påverkat mig.
Namn: Sverker Åström.
Ålder: 90 år.
Född: I Uppsala i ett ”borgerligt men fattigt hem”.
Yrkesliv: Efter juridikexamen till UD 1939, fortsatte fram till pension 1982. Var verksam i Stockholm, Ryssland, Washington, London, New York, Paris.
Familj: Lever ensam men har två äldre syskon.
Intressen: Böcker, film, resor. ”Jag reser till platser jag känner, Paris, Venedig, Rom. Inte till nya avlägsna”.
Senaste film: Woody Allens Matchpoint. ”Stark film om att slumpen styr våra liv. Det var slumpen som fick mig att intressera mig för Michelangelos dikter, som jag översatt och publicerat.”