Rakt på sak…
…med Bertil Åhnberg, utredare på IF Metall och ordförande för styrgruppen för Teknikcollege Mälardalen. Förbundet och arbetsgivarna i Teknikföretagen lanserade i veckan Sveriges första teknikcollege som ska ligga i Örebro.
Varför blev det Örebro?
– Vi började jobba med idén för två och ett halvt år sedan. Vi äger inte frågan, utan den ligger hos kommunerna, och vi började med att kontakta de 60-tal kommuner som ligger runt Mälaren. Några av de orter som nappade låg i Örebro län och de började jobba med teknikcollege. På den vägen är det. Örebro har kommit längst.
Vad är teknikcollege för någonting?
– Det handlar om en teknikutbildning som bedrivs i ett kompetenscentrum, där vi erbjuder gymnasieutbildningar på både teknik- och industriprogrammen. Men även utbildningar för vuxna som komvux eller arbetsmarknadsutbildningar, både gymnasie- och annan utbildning.
Vad är vitsen?
– Industrin behöver kompetent yrkesfolk. Den här typen av utbildningar har dragits ned under de senaste åren, trots att det finns ett behov inom industrin. Det vill vi ändra på. Dessutom har en del utbildningar inte varit bra. Vi vill se till att både utbildningarna och jobben man sedermera får är bra.
Hur många teknikcollege har ni tänkt starta i Sverige?
– Vi har fått med oss hela Industrikommittén, som förra året antog uttalandet att den vill medverka till att det byggs 20 teknikcollege i hela landet fram till 2010. Då menar vi inte enskilda skolor utan regionala centrum. Med det täcker vi nästan hela landet.