LO gläds åt bonuslagen
Samtidigt som rättegången drar igång mot Skandias förre koncernchef Lars-Eric Petersson, om företagets gigantiska bonusprogram, lägger regeringen och samarbets partierna fram ett lagförslag som ska öka insynen och minska risken
för alltför vidlyftiga bonussystem.
Dels ska alla förmåner för varje person redovisas i bolagsredovisningen, dels ska det enligt lagförslaget vara bolagsstämman som varje år lägger fast ramarna för ersättningar och förmåner. Dessa ramar ska normalt vara bindande.
– Det känns mycket bra. Vi har ju påvisat detta med direktörernas orimligt höga bonusar och löner i åratal, säger Jeanette Bergström.
I förra årets upplaga av rapporten ”Makteliten” räknade Jeanette Bergström fram att en genomsnittsdirektör i ett storbolag tjänar 31 gånger mer än en vanlig industriarbetare, och avståndet ökar. Syftet med det nya lagförslaget är att ge aktieägarna större inflytande över företagens lönesättning, något som kan verka återhållande.
– Ägarna vill ju ha ut så hög avkastning som möjligt och då vill de inte betala ut allting i lön, säger Jeanette Bergström.
Lönesystemets inverkan på resultatet är omstritt. Om en direktör får hög ersättning när företaget går bra så kanske ledningen gör ett bättre jobb, hävdar en del debattörer. I förra årets upplaga av LO:s rapport konstateras dock att förmånerna till storbolagens ledningar inte har fungerat så.
Ett par tusen upp
I stället har direktörernas ersättningar ökat vare sig aktiekursen går upp eller ner.
– Det tyder på att ägarna i många fall inte skulle gå med på det här om de får större inflytande, av rent egenintresse. Det visar också att direktörerna inte är så duktiga som de tror, säger Jeanette Bergström.
En genomsnittlig toppdirektör tjänade enligt LO:s rapport cirka sju miljoner kronor per år. Skandiahärvan handlar om betydligt mer pengar. Sedan taket under oklara omständigheter lyftes bort på Skandias bonusprogram omfattade det närmare en miljard kronor i bonus till toppdirektörerna.
I dagarna har regeringen också fastställt löneökningarna för de egna myndighetscheferna. Lönelyften blir 3,1 procent, vilket enligt regeringen ligger i linje med övriga löneökningar på arbetsmarknaden. Genomsnittslönen för en generaldirektör och myndighetschef ligger runt 90.000 kronor i månaden. Löneökningen blir cirka 2.700 kronor i månaden.