De fackliga företrädarna både i Sverige och på Europanivå är nöjda med kompromissen i parlamentet mellan dess två största partigrupperna, den konservativa och socialistiska.

Men Saco:s ordförande Anna Ekström är frågande till om direktivet verkligen kommer att gynna tjänstehandeln.

Under två år har det ursprungliga Bolkestein-direktivet stötts och blötts. Dess princip om att ett tjänsteföretags ursprungslands regler och löner ska gälla i det land där tjänsten utförs fick de fackliga organisationerna i Europa på kamphumör.

Med 394 röster för, 215 emot och 33 nedlagda röster togs förslaget till direktiv. Den ursprungliga texten har dock ändrats i grunden. Arbetstagarnas sociala rättigheter och arbetsrätt ändras inte och hotas inte av den fria rörligheten.

Ursprungslandsprincipen har försvunnit och ersatts av ”frihet att tillhandahålla tjänster”. Men följande krav måste respekteras av det land där tjänsten ska utföras:

  • Tjänsteföretagen får inte diskrimineras på grund av nationalitet. Särskilda krav måste motiveras med att gästerna stör allmänna ordningen, säkerheter eller skyddet av hälsa och miljö.
  • Företagen ska inte tvingas att etablera sig för att få utföra tillfälliga tjänster. Facken får emellertid ställa krav på en representant som de kan förhandla med. Det förbudet är borta.
  • Värdlandets regler för anställningsvillkor och kollektivavtal ska tillämpas.
  • Många undantag för hela sektorer ingår i parlamentets första beslut. Post, el, gas och vatten undantas från principen om ”frihet att tillhandahålla tjänster” men omfattas av bestämmelserna som rör etablering i ett annat land.
  • Andra områden som undantas är hälso- och sjukvårdstjänster oavsett om de är offentliga eller privata.

Audiovisuella tjänster, spelverksamhet, juridiska och säkerhetstjänster, urbana transporter, taxi, ambulanser och hamntjänster är också undantagna.

Dessutom undantas sociala välfärdstjänster som utbildning, barnomsorg, sociala bostäder. Också bemanningsföretag undantas från den fria rörligheten. Samtidigt ställs krav på att ett direktiv som harmoniserar reglerna för uthyrning av arbetskraft i EU-länderna ska tas i ministerrådet.

Vilka tjänster är det då kvar som omfattas till fullo av direktivets ”frihet att tillhandahålla tjänster”?

En hel rad rent kommersiell tjänster finns kvar. Några exempel är konsulttjänster inom ledarskap och förvaltning, underhåll, skötsel och säkerhet när det gäller kontor, reklam, rekrytering, handelsagenter. Fastighetsmäkleri, bygg- och arkitektverksamhet, biluthyrning omfattas liksom resebyråer, turistguidning, fritids- och sportanläggningar, nöjesparker.