Mikael Brodin hackar loss is och snö från taket på Manillaskolan på Djurgården i Stockholm. Det är tungt, kallt och framför allt halt. Tillbuden är många bland de hundratals män som röjer de branta hustaken i Stockholm om vintrarna. För några veckor sedan föll en takskottare över kanten och störtade sex meter innan han blev hängande i säkerhetslinan.

Men Mikael Brodin känner inget sug i magen när han tittar ner från taket och ser sin arbetskamrat på marken 20 meter längre ner. Han är noga med att förankra säkerhetslinan väl och hålla den stram hela tiden.

– Rädslan har gått över. Men första taken för säsongen är lite jobbiga.

Får Mikael Brodin välja arbetar han hellre på taket än på marken. På nästa jobb, ett sexvåningshus vid Sankt Eriksplan, är det hans tur att hålla vakt på trottoaren. Han blir snabbt stelfrusen, medan kollegan Rolf Söderholm, som vräker ner is och snö från taket, håller värmen. Isblocken slår i marken med tunga dunsar, och när ett block träffar skylten med texten ”Varning Takras” går den sönder.

Mer efterfrågade
Takskottarna har märkt en förändring efter dödsolyckan i januari 2002.

– Vi har fått fler kunder, och de kallar in oss oftare än förr, säger Mikael Brodin.

Olyckan har gjort fastighetsägarna medvetna om riskerna, och de är rädda att ställas till svars. Därtill har isbildningen blivit värre med åren, anser plåtslagarna. Mängder av gamla kallvindar har inretts. Lägenheter under takåsarna har bohemfaktor och kan säljas dyrt. Mer värme under taket gör att mer snö smälter – och mer is bildas vid takkanten.

Finns faror
Trots takskottarnas arbete är trottoarerna inte alltid säkra. Kanske värst är att många inte respekterar avspärrningarna. Mikael Brodin får kommentarer som ”du ska inte bestämma var jag ska gå”.

–Nyligen jobbade vi på Karlavägen på Östermalm. Jag sa åt en gammal dam att gå ut mellan bilarna. Hon vände sig om och räckte ut tungan.

Om säkerhetstänkandet är bra uppe på taken är det alltså sämre nere på marken. Ett rejält isblock slår hårt i asfalten, och Mikael Brodin konstaterar:

– Får du det i huvudet är det färdigt. Finito. Over. Då finns det inget mer att diskutera.