– Det är ett stressigt och tungt arbete och det blir det även i fortsättningen, säger Mikael Sällström, på IF Metallklubben.
Företagsledningen återinför nattskift, det försvann för 15 år sedan, för att höja kvaliteten. Slitaget på maskiner och material minskar och på så sätt kan kvaliteten höjas, säger Mikael Sällström. Men han tror inte att de anställdas arbetsinsats kommer att ändras.

Facket är positivt till det utökade skiftet. Framförallt för att det ökar möjligheterna att öka produktionen och få fler jobb, på lång sikt.
Till hösten blir det dock inga nya jobb. Samma antal arbetare ska täcka hela dygnet. I dag finns ett fast dagskift, som börjar 06:30, och ett fast kvällsskift som startar 15:24. Det nya nattskiftet innebär att 500 anställda måste byta skift och arbeta från 00:12 till 06:30.
Mikael Sällström tror inte att blir några problem att få sökande.

– Nej, det blir sannolikt fler sökande än platser och då blir det en prioritering. Vi har diskuterat anställningstid och social situation som urvalskriterier. 

Den som byter från dagskift till natt får 6.000 kronor mer, brutto, men för den som byter från kväll till natt handlar det bara om 500 till 600 kronor. Snittlönen i dag för dagarbete är 22.000 kronor. Nattarbetstiden är 34 timmar. Dagskiftet har årsarbetstid med 41,5 timmar i snitt per vecka.

Arbetsmiljön då, nattarbete är inte bra för hälsan?

– Det ska ställas mot fler jobb. Det är redan nattskift på måleriet bland annat och där finns inga särskilda hälsoproblem. De får särskilda läkarundersökningar. Personalomsättningen är densamma på alla skift.

Karin Lindgren Strömbäck