I somras slog Högsta domstolen fast att det plåtslageri som skötte snöröjningen bär ansvaret för pojkens död.
– Domen har fått en del plåtslagerier att sluta med snöskottning på taken, säger Hans Eriksson, ombudsman på Byggnads avdelning 1 i Stockholm.

– De som fortsätter tar inte längre på sig att kontrollera taken, utan rycker ut och skottar när fastighetsägarna ringer.

Thomas Dahlberg, ombudsman vid Plåtslageriernas riksförbund i Stockholm, bekräftar att förbundet har spridit ett avtalsförslag till sina medlemsföretag, som bygger på att fastighetsägaren själv inspekterar taken.

– Men det här är egentligen inte bra för någon, anser Thomas Dahlberg. Fastighetsägarna har inte kunskaper om hur taken är byggda, och vet inte när snön verkligen är farlig.

En del fastighetsägare ringer därför i tid och otid, andra ringer inte fastän de borde.

– Hela stan är full av bockar och andra hemgjorda avspärrningar som tvingar ut fotgängarna i gatan, säger Thomas Dahlberg. Fastighetsägarna tror att det fritar dem från ansvar om någon träffas av istappar från taket. Men det är fel.

Många avspärrningar står dessutom framme jämt, även när det inte är någon risk för ras från taken. Då struntar folk i dem, tror Thomas Dahlberg.

Gäller att se upp
Bland de företag som skottar bort snö och is från taken – till 90 procent plåtslagerier – har död­olyckan däremot fört med sig en uppstramning, anser Hans Eriksson. När han är ute och sprider en broschyr om säkerhet vid takarbeten, ”Se upp där nere”, har plåtslagarna ofta redan läst den.

Då vädret växlar mellan kyla och tö kan behovet av takröjning plötsligt bli enormt. Det är ett dilemma, anser Hans Eriksson. De seriösa företagen hinner inte skotta överallt, trots att de har listor över folk med takvana som de kan kalla in. Risken finns att oseriösa lycksökare ger sig in i branschen.

– Det här är ett farligt arbete, betonar Hans Eriksson. Vi är mycket skeptiska till ett försök med snöskottning nattetid på Södermalm i Stockholm. Frågan om dygnsvila är inte löst. Och det blir jävligt mörkt på uppe taken.

Dödsolyckan i Stockholm för fyra år sedan har förändrat snöskottningen på hustaken. En 14-årig pojke träffades av en fallande isklump och en flera år lång rättsprocess följde.