Företagen skriver inte avtal för att slippa ITP
– Det förekommer också att företag som är medlemmar i ett arbetsgivareförbund går ur organisationen för att slippa ITP, säger
Jan-Peter Duker, vice ordförande i Svenskt Näringsliv som leder arbetsgivarnas förhandlingar med PTK om ett nytt pensionsavtal för landets 700.000 privatanställda tjänstemän.
Då handlar det som regel om rena tjänsteföretag, till exempel konsultbyråer och revisionsfirmor. Men även företag i industrin lämnar arbetsgivarnas organisationer för att komma undan ITP. I sådana fall kan också LO-förbundens medlemmar påverkas, eftersom såväl ITP som arbetarnas pensioner, Avtalspension Saf-LO, är knutna till företagets medlemskap i Svenskt Näringsliv.
Arbetsgivarna är missnöjda med ITP-systemet därför att det är dyrt, och därför att företagens kostnader för pensionerna är svåra att förutse. Systemet innebär att det är bestämt på förhand hur mycket den anställde får i pension: 10 procent av inkomsten upp till 7,5 basbelopp per år och 65 procent av inkomsten ovanför taket. Hur mycket pengar arbetsgivarna måste avsätta för att uppfylla det här löftet kan däremot variera kraftigt. Ökad medellivslängd och löneökningar som gör att fler får inkomster ovanför taket kan spä på kostnaderna snabbt.
Svenskt Näringsliv har i stället föreslagit ett system där arbetsgivarna betalar in en fast pensionsavgift för den anställde och att pensionen får blir därefter. I början av februari hotade Jan-Peter Duker att säga upp ITP-avtalet om PTK inte reagerar på det förslaget.
Inför parternas nästa möte den 27 februari slår Jan-Peter Duker dock an en mer diplomatisk ton.
– Det kan finnas skäl till att PTK behöver mer tid, säger Jan-Peter Duker. Men vi utgår från att vi får ett svar på måndag.