Förtidspensioneringarna av kvinnor i 30-årsåldern har tredubblats på tio år. Var hundrade kvinna mellan 30 och 39 år gick i förtidspension förra året. Bakom utvecklingen ligger en kraftig ökning av psykiska sjukdomar och besvär.

Förra året nybeviljades över 7.000 personer förtidspension, eller sjuk- och aktivitetsersättning som det numera kallas. LO-Tidningen har gått igenom statistiken sedan 1995:

De mest påtagliga förändringarna har skett i de yngre åldersgrupperna. Fortfarande är de flesta som går i förtidspension över 50 år. Men sett i andel av befolkningen i åldersgruppen har det skett en dramatisk utveckling bland de yngre kvinnorna.

1 av 100 i förtid
1995 gick 2.171 kvinnor i 30-årsåldern i förtidspension. Det motsvarar drygt en tredjedels procent av hela gruppen. Förra året var antalet 6.225 personer och andelen uppe i hela 1 procent. Det innebär att var hundrade ung kvinna gick i förtidspension.

Om den takten håller i sig kommer inom fem år var tjugonde kvinna i 30-årsåldern att ha gått i förtidspension.
Påfallande är också skillnaden mot männens utveckling. Bara hälften så många män mellan 30 och 39 år går i förtidspension. Även bland männen har det skett en ökning, men inte alls i samma storleksordning.

Kurvan för de unga kvinnornas förtidspensioneringar har svängt upp under hela 2000-talet. Redan 2002 hade andelen fördubblats sedan mitten av 1990-talet. Detta innebär att utvecklingen inte enbart kan förklaras med den nya sjukersättning som infördes 2003. Omläggningen innebar att förtidspensionen gjordes tidsbegränsad och ska omprövas varje år.

Psykiska åkommor
Kraftigt försämrad psykisk hälsa är huvudförklaringen till de ökade förtidspensioneringarna bland kvinnor i 30-årsåldern. Av det ökade antalet utgör hälften personer som diagnostiserats med psykiska åkommor. Räknat som andel av de nybeviljade förtidspensionerna har de psykiska besvären gått från 34 till 44 procent.

LO-Tidningen har även låtit Försäkringskassan göra beräkningar av framtida ersättningar för personer som förtidspensioneras i 30-årsåldern. Slutsumman landar på 2,6 miljoner kronor per person. Det är den sammanlagda ersättningen till en 35-årig kvinna som går i förtidspension och inte lyckats komma tillbaka till arbetslivet. Läggs därtill kostnader i form av mänskligt lidande och utebliven samhällsnytta blir totalkostnaden enorm.