Om arbetslivet vore ett smörgåsbord är kvinnorna de som blir ståendes rådlösa utan att kunna bestämma sig för vad de ska ha. Därför har de också svårare att göra karriär, enligt författarna till en ny bok på temat.
 
– Kvinnor pratar ofta om allt de måste – de ska sköta om stugan och åka på utlandssemester och samtidigt sköta villan. Men vad de egentligen måste är att stanna upp och fråga sig vad de verkligen vill. För de flesta ”måsten” dyker upp utan att de ifrågasätter dem, säger Birgitta Wikmark.

Tillsammans med Marja-Leena Agri har hon skrivit en bok som handlar om hur kvinnor kan göra för att bli sina egna, och i vissa fall även andras, chefer.
– Det gäller att ta aktiva beslut, att själv bestämma över sitt liv. Genom åren har jag träffat så många kvinnor som stirrar sig blinda på allt på smörgåsbordet i stället för att våga välja något och sedan satsa på det. Därför är det också färre kvinnor som gör karriär, konstaterar Marja-Leena Agri.

Som på flyget
Boken heter Pussa grodan! och titeln anspelar på att kvinnor måste chansa och våga pussa grodan för att veta om det döljer sig en prins bakom den. Författarnas teori bygger på att en kvinna som jobbar i ett sammanhang där hon känner sig trygg och uppskattad blir modig och vågar "pussa grodor" vilket kan få henne att utvecklas och göra karriär. Men för att hitta det rätta jobbet och kunna satsa på det måste kvinnor först rensa bland alla plikter och ta reda på vad det är de verkligen vill, konstaterar Marja-Leena.
– Det är som på flyget, först ska man sätta på sig sin egen mask och sedan kan man hjälpa andra. Men kvinnor ska ofta börja med att hjälpa hela världen. Och det är väl okej, men när de inte mår bra av det måste de stanna upp och börja från början med att sätta på sig sin egen mask.

Boken bygger på de två kvinnornas egna erfarenheter och det dyker upp en hel rad med konkreta tips. Birgitta och Marja-Leena uppmanar läsaren att skaffa en mentor, hitta rätt partner, vara med i sociala sammanhang på jobbet men undvika att skvallra eller bli bitter och de avslutar boken med en uppmaning att vara bäst… Trots det är författarna noga med att det inte är någon manual de skrivit.

– Det är inte tänkt som någon lång kravlista på allt man måste göras för att lyckas tvärtom vill vi glutta på en lucka och visa att det finns hopp även för den som misslyckats tidigare, säger Birgitta.

Fakta/ Fem tips till den som vill få snurr på karriären
•    Testa chefsjobb så fort du kan! Ju tidigare du prövar desto lägre är förväntningarna på dig. Det får gärna vara i en liten grupp och det behöver inte vara på jobbet. Det finns mycket att lära av ledarroller i andra sammanhang.
•    Kör i diket! Utan egna erfarenheter av att ha misslyckats är det svårt att lyckas. Speciellt unga ambitiösa kvinnor kan ha mycket att lära sig av motgångar.
•    Fatta aktiva beslut! Skyll inte ifrån dig på annat eller andra. Inse i stället att du har makten att påverka ditt liv genom att fatta aktiva beslut. Om du har för lite tid gäller det bara att välja vad du verkligen vill göra och vad som ska väljas bort.
•    Våga ta plats själv! Se till att du lär känna dig själv, då blir det lättare att veta vad du vill och då blir det lättare att göra karriär.