… med Mopholosi Morokong, Johannesburg, ledare för ett sydafrikanskt projekt som ska utbilda tio regionala skyddsombud inom lantarbetarsektorn.

Hur går det för er?
– Faktiskt väldigt bra. Efter mitt senaste besök i Sverige i höstas lyckades vi få både arbetsgivare och fack att enas om en modell för projektet så nu är vi igång.

När är det dags att utbilda ombuden?
– I mars ser det ut som att vi kan ta det första steget genom ett seminarium där vi ska försöka hitta rätt personer. Vi vill ha en blandning av män och kvinnor och alla måste vara personer som i sin tur kan utbilda fler. Tanken är sedan att de ska börja jobba i juni.

I förra veckan fick du besök från Kommunal i Västerbotten – vad gjorde ni?
– Det var full fart, vi gjorde en budget för det här året och planerade hur vi ska gå till väga. Bland annat diskuterade vi vilka problem som kan tänkas dyka upp och hur vi ska lösa dem. Och hur vi ska hitta ett sätt att följa upp arbetet på.

När du var här i höstas lät det som att även arbetsgivarna gillade tanken med ombud på arbetsplatserna. Är de fortfarande lika intresserade?
– Det verkar så, det gick ju med på villkoren före jul. Men jag kan erkänna att det var något av en lättnad när jag i förra veckan förstod att de står fast vid sitt beslut och tänker jobba för att det här ska lyckas.

Vad händer här näst?
– Nu ska vi skriva ett brev till regeringen för att få träffa jordbruksdepartementet. Bland annat måste vi prata om pengar och försöka lösa frågan om vem som ska betala för skyddsombuden när det här biståndsprojektet tar slut.