Den sexanklagade klubbordföranden vid Tågia i Stockholm får starkt stöd av en kvinnlig kollega som var med under de påstådda trakasserierna.

Tågia, som reparerar tunneltågen i Stockholm, står fast vid att Sekoklubbens ordförande Sixto Iturra har utsatt två kvinnliga arbetssökande för sexuella trakasserier i samband med anställningsintervjuer hösten 2004.

Vid den intervju som beskyllningen främst bygger på deltog förutom Sixto Iturra också Manuela Lundqvist, ledamot i klubbstyrelsen och ansvarig för kalibrering av verktyg och mätinstrument på Tågia. Hon friar Sixto Iturra.

– Den som frågade mest var jag, fastslår Manuela Lundqvist. Det blev naturligt. Jag är kvinna, och det var två kvinnor vi intervjuade.

– De sökte jobb som arbetsledare för vårt folk på golvet, och då vill man gärna se att det är kvinnor som har skinn på näsan.

– Jag berättade om episoder som jag varit med om, sånt som kan hända i ett mansdominerat yrke. Bland annat kan män från andra länder ha en annan syn på kvinnan.

Manuela Lundqvist frågade också om hur de arbetssökande löser konflikter: ”Vågar du gå in i konflikten själv, eller går du direkt till högre chefer?”

Inget sexsnack
– Det var tuffa frågor, konstaterar Manuela Lundqvist. Men vi ställer ännu tuffare frågor till manliga sökande. Ska man leda tolv grabbar på verkstaden måste man klara en sån här intervju.

– Det enda som sas om något sexuellt var att vi, alltså Seko, är väldigt hårda mot de män som utsätter kvinnor för något. När jag började här fanns det porrbilder på skåpen. Seko har sett till att de är borta.

En av de intervjuade ska ha tagit illa vid sig och sagt att ni tydligen inte ville ha henne?

– Jag minns episoden, svarar Manuela Lundqvist. Hon sa, ungefär: ”Oj, det känns som ni inte vill ha mig”. Vi svarade: ”Nej, nej, så ska du inte känna! Vi vill tvärtom ha in fler tjejer”. Och så fick hon ju jobbet.