Stor dag för Sverige i säkerhetsrådet
När FN:s nya generalsekreterare António Guterres talar inför säkerhetsrådet står konfliktförebyggande på agendan. Bakom inbjudan står Sverige, som i egenskap av ordförande hoppas hjälpa Guterres till en bra start på nya jobbet.
Den svenska FN-representationen har jobbat hårt med programmet inför dagens öppna debatt om en av de blågula hjärtefrågorna: förebyggandet av konflikter. Flera utländska ministrar kommer för att lyssna på den nytillträdde generalsekreteraren António Guterres tankar kring ämnet.
– Vikten av att förebygga konflikter innan de bryter ut kommer att vara ett av Guterres huvudfokus under hans mandatperiod. Det är en viktig investering, i synnerhet sett till den mänskliga och ekonomiska kostnaden av att avstå, vilket vi ser i Syrien i dag, säger Guterres talesperson Stephane Dujarric till TT:s utsända i New York.
Sverige har nyligen klivit in i FN:s säkerhetsråd som icke-permanent medlem, och är den här månaden dessutom ordförande. Ett av målen för det blågula ordförandeskapet är att bidra till att Guterres får en bra start och förhoppningen är att bidra till att skapa en närmare relation mellan generalsekreteraren och säkerhetsrådet.
– Det är både Guterres och vår ambition att styra in FN på en mer konfliktförebyggande verksamhet. Det här mötet är ett sätt att lyfta blicken och prata om hur vi faktiskt ska göra det. Det ska bli spännande, det är en stor dag för oss, säger utrikesminister Margot Wallström (S) som också kommer att delta i debatten.
Att Sverige och Guterres inledde sina mandatperioder i FN samtidigt är gynnsamt för båda parter med tanke på deras likartade intressen, enligt Dujarric.
– Sverige bidrar med en unik vision till säkerhetsrådet. Vi ser fram emot ordförandeskapet den här månaden och de kommande två åren som Sverige kommer att sitta i rådet, säger han.
FN:s säkerhetsråd
• FN:s säkerhetsråd har 15 platser varav fem är permanenta: USA, Storbritannien, Ryssland, Kina och Frankrike. Övriga tio platser väljs på två år och fördelas mellan olika regioner.
• Säkerhetsrådet har huvudansvaret för upprätthållande av internationell fred och säkerhet, enligt FN-stadgan. De beslut rådet tar är bindande för alla medlemsstater inom FN. De permanenta medlemmarna har vetorätt och kan därmed stoppa beslut.
• Sverige har efter en omröstning i FN:s generalförsamling säkrat en plats i säkerhetsrådet under åren 2017—2018. Samtidigt valdes Etiopien, Kazakstan och Bolivia in som tillfälliga medlemmar. Den femte platsen kommer att delas av Italien och Nederländerna, efter en överenskommelse mellan länderna som efter fem röstomgångar båda misslyckades att samla tillräckligt många egna röster.
• Under nästa år sitter Egypten, Japan, Senegal, Ukraina och Uruguay kvar som tillfälliga medlemmar.
• Sverige har suttit i säkerhetsrådet vid tre tillfällen tidigare, 1957—58, 1975—76 och 1997—98.
Källa: FN och TT:s arkiv
Det här vill Sverige i säkerhetsrådet
• De blågula företrädarna har uttryckt förhoppningar om att få till en nystart när det gäller FN:s hantering av fred och säkerhet och i relationen mellan säkerhetsrådet och generalsekreteraren.
• Sverige hoppas bidra till att förändra arbetsmetoderna i säkerhetsrådet till mer resultatorienterade, mer inkluderande och mer transparanta metoder. Vill se att vetorätten begränsas.
• Vill sätta fokus på konfliktförebyggande och på dagordningen som heter ”Kvinnor, fred och säkerhet”. Sverige kommer att arbeta för att kvinnors deltagande i fredsprocesser ska bli verklighet på marken och engagera sig i rådets informella arbetsgrupp för kvinnor, fred och säkerhet.
• Som rådsmedlem ska Sverige vara ”ansvarsfull, professionell, trovärdig, dialoginriktad och öppen” för att kunna hantera frågor på dagordningen såväl som akuta kriser. I medlemskapsprogrammet nämns också nya säkerhetsutmaningar som klimathot, migration och naturkatastrofer.
Källa: Utrikesdepartementet
Händelserik månad
• Den 1 januari tog Sverige plats i FN:s säkerhetsråd, och det i rollen som ordförande.
• Samma dag tog portugisen António Guterres över som FN:s generalsekreterare efter sydkoreanen Ban Ki-Moon, som varit FN-chef sedan 2007.
• Den 20 januari svärs Donald Trump in som USA:s president. Samtidigt väntas Nikki Haley ta över som landets FN-ambassadör.