IMG_1957.JPG

Byggnads ordförande Johan Lindholm med General Hassan Ak Thawadi som ansvarar för byggandet av VM-arenorna och BWI:s generalsekreterare Ambet Yuson.

Qatar har slutit ett avtal med globala byggfacket BWI som ska förbättra situationen för landets migrantarbetare. Det är ett stort steg framåt säger Byggnads ordförande Johan Lindholm men de utländska arbetarna får inte rätt att organisera sig.

LÄS OCKSÅ ”Ett fängelse utan murar” – Arbetet Global på plats i Qatar för att tala med migrantarbetare

– Det stora är att Qatar skrivit på och gått med på en partsmodell, säger Johan Lindholm som var med i Qatars huvudstad Doha då avtalet skrevs under.

Tidigare har det globala byggfacket BWI jobbat i hemlighet i landet då de haft kontakt med migrantarbetarna.

Avtalet innebär att Qatar förbinder sig att BWI får rätt att inspektera arbetsplatser och boende för migrantarbetarna i landet. Facket ska också utbilda myndigheternas inspektörer och arbetsgivare i praktiskt arbetsmiljöarbetet.

Migrantarbetarna har dock även i framtiden inte rätt att gå med i facket. Det finns heller inte några sanktionsmöjligheter om arbetsgivarna inte släpper in facket på arbetsplatser eller på deras boende.

– Jag har sett stor förändring sedan jag var här för fyra år sedan. Nu finns det en vilja att förändra. Det här är ett litet steg mot förbättring men det är ett stort steg jämfört med hur relationerna tidigare har varit, säger Johan Lindholm.

Fackets förhoppning är att Qatar ska se vinsterna med samverkan, vilket i slutändan ska leda till att landet senare ska ratificera FN-organet ILO:s kärnkonventioner som bland annat handlar in rätten att organisera sig.

Avtalet undertecknades den 15 november. Nästa steg är att tillsätta en arbetsgrupp som ska ta upp de frågor som tidigare funnits mellan det internationella fackföreningsrörelsen och Qatar.

Uppmärksamheten på migrantarbetarnas villkor har varit stor sedan det stod klart att landet ska organisera fotbolls-VM 2022. Byggandet av hotellen och VM-arenorna är i full gång, men enligt fackets uppskattningar har 1 400 byggnadsarbetare omkommit inför arrangemanget.

Många har dött i hjärtinfarkt efter långa arbetsdagar i 50 graders hetta. Lönen för migrantarbetarna, som främst kommer från Asien, har dessutom varit låg och arbetsdagarna långa. BWI, Byggnads och flera andra fackförbund har riktat stark kritik mot arbetsvillkoren som de beskrivit som slavliknande. FN-organet ILO har också kritiserat landet för dess system för att ta emot migrantarbetare.

Då Arbetet Global talar med Johan Lindholm är han på väg tillbaka till Sverige. Men redan nästa vecka ska han tillbaka.

– Då reser jag tillbaka hit med svenska-, danska- och norska fotbollsförbundet och ta upp situationen för arbetarna igen, säger Johan Lindholm.

LÄS OCKSÅ:

Fotbolls-VM i fokus på global årsdag

Qatar ska granskas av ILO

Facket vill visa ut Blatter

KRÖNIKA: Diktatur får spelen att flyta smärtfritt

 

qatarfaktabild

Billig arbetskraft till oljeindustrin

  • Kafalasystemet växte fram i Mellanöstern under 1950-talet för att förse en boomande oljeindustri i Mellanöstern med arbetskraft, mestadels byggjobbare från Asien.
  • Systemet innebär att ett företag eller en privatperson går i god för en gästarbetare, blir ”sponsor” och har rätt att ta passet och som anställd har man inte rätt att byta jobb. Arbetskraften är därmed i händerna på sin sponsor och får inte lämna landet utan tillstånd. Det är dessutom förbjudet för utländska arbetare att organisera sig fackligt.
  • Många arbetare har låg lön och bor i nedgångna baracker där företaget har kontroll på dem.  Systemet finns i Qatar, Bahrain, Kuwait, Oman, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Jordanien och Libanon. Världsfacket IFS och globala byggfacket BWI har riktat kritig kritik mot att Kafalasystemet används. Det ger upphov till slavliknande arbetsvillkor anser de.

Källa: ILO

 

Usel säkerhet inför VM-bygget

  • 2010 beslutade Fifa att låta landet arrangera fotbolls-VM 2022. Qatar blir därmed det minsta landet någonsin som får arrangera ett sådant jättelikt evenemang. I veckan ska Fifa välja ny president.
  • Flera stora nya VM-arenor ska byggas och gamla renoveras i landet som endast har 2,2 miljoner invånare.
  • Nya hotell, gallerior och kontor byggs också inför VM.
  • Kostnaden för att arrangera VM beräknas bli svindlande 1440 miljarder kronor.