STOCKHOLM 20160317 Facken inom industrin hÂller presstr‰ff med anledning av det mycket komplicerade l‰get i avtalsfˆrhandlingarna. Anders Ferbe, fˆrbundsordfˆrande fˆr IF Metall. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430

Anders Ferbe. Foto: Christine Olsson/TT

IF Metall har vänt sig till Sydkoreas ambassad med ett krav om att släppa en fackbas i landet som riskerar att dömas till åtta års fängelse nästa vecka.

Den Sydkoreanska arbetsmarknaden har de senaste åren blivit allt oroligare.

I slutet av 2015 genomfördes omfattande protester mot en arbetsmarknadsreform som facken i landet var kritiska emot. En av demonstrationerna förra året slutade i sammandrabbningar, vilket Arbetet Global tidigare skrivit om.

I samband med manifestationen gjorde den sydkoreanska polisen tillslag mot facket KCTU. Polisen hävdade att facket gjort sig skyldiga till att organisera våldsamma protester där poliser misshandlats med järnrör och vandalism förekommit.

I ett tillslag mot fackets huvudkontor uppgav polisen att de hittat yxor, hammare och rep som de misstänkte skulle användas i fortsatta demonstrationer.

https://twitter.com/kivanceliacik/status/666285188746473472

600 fackliga ledare fängslades, varav sju fortfarande sitter fängslade. Nästa vecka riskerar KCTUs ordförande Han Sang-Kyun att dömas till åtta års fängelse. Det har fått flera fackföreningar runt om i världen att reagera.

– Vi kräver ett frisläppande, kommenterar Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande som uppvaktat den sydkoreanska ambassaden i Sverige.

IF Metall anser att demonstrationerna endast var en facklig protest mot en arbetsmarknadsreform.

– Lagändringar skulle ge företagen rätt att själva ändra anställningsformer, lönesystem och säga upp anställda, säger Anders Ferbe i ett pressmeddelande.

Utöver massarresteringar och fängelsestraff utsätts fackligt aktiva för ständiga repressalier; polisen gör återkommande razzior mot både kontor och i deras hem, skriver IF Metall.

Erik Larsson