Trump fick näsbränna av facket
Femhundra arbetare vid ett hotell i Las Vegas har fått självaste Donald Trump på fall. Den omstridde republikanske presidentkandidaten vill stänga facket ute från ett hotell han äger – men nu har han fått en näsbränna i rätten.
– Jag har jättebra relationer med fackföreningar, sade Donald Trump i en intervju med Newsweek förra året – väl medveten om att en del fackligt anslutna arbetare i landet tilltalas av hans invandringsfientliga, nationalistiska retorik och hårda utfall mot etablissemanget i Washington.
Men bakom fastighetsmogulens fasad finns en annan verklighet.
Vid lyxhotellet Trump International Hotel i Las Vegas, som Trump äger, har ledningen det senaste året systematiskt motarbetat och trakasserat arbetare som försökt bilda en lokal fackklubb. Trots det har servicefacket Unite Here lyckats organisera fler än 500 arbetare på hotellet.
Organiseringen har skett i hemlighet och ledde slutligen fram till en omröstning bland de anställda. En knapp majoritet röstade då ja till att bilda en klubb och ansluta sig till Unite Here.
Hotellets ledning – och ägare – har dock vägrat accepterat utfallet i omröstningen. I stället har den gjort den till en rättssak.
– Mr Trump säger ofta att han kräver att bli rättvist bemött i presidentvalskampanjen. Jag och mina arbetskamrater vill också bli rättvist bemötta. Vi har deltagit i en demokratisk process, på samma sätt som Trump gör nu, sade Jeffrey Wise, en servitör på hotellet i december förra året.
Efter att parterna lagt fram sina argument i den regionala instansen av National Labor Relations Board, USA:s motsvarighet till Arbetsdomstolen, kom så utslaget i veckan. Fackklubben erkänns formellt. Trumps invändningar avvisas.
Nu kräver den lokala klubben förhandlingar om ett kollektivavtal med den omstridde presidentkandidaten.
– Vi förtjänar ett kollektivavtal. Vi är inte andra klassens arbetare. Så här är vi, och vi tänker vänta tills han kommer hit, säger hotellstäderskan Maria Jaramillo till tidningen ThinkProgress.
Trump och hans representanter har antytt att de inte kommer att acceptera utslaget, utan att de kommer att överklaga till federal nivå. En talesperson för företaget, Jill Martin, skriver i ett e-postmeddelande till Las Vegas Sun att den regionala domstolen ”bortsett från de fackliga agenternas allvarliga överträdelser” och att Trumps bolag kommer att fortsätta kräva ”en ny och rättvis omröstning för våra anställda, varav många vänder sig starkt emot att ha facklig representation”.
Fackklubbens representanter menar dock att det är företagsledningen som uppträtt oetiskt.
– De sade till oss att facket bara ville ha våra pengar, att vi skulle bli av med jobben om vi röstade för att ansluta oss, att företaget skulle svartlista oss och att vi inte skulle kunna få jobb någon annanstans i Las Vegas, säger hotellstäderskan Marisela Olvera.
Hon lägger till:
– De sade att vi borde tänka på våra barn. Alla här var väldigt stressade och oroliga. Folk var rädda. Men, bendito sea Diós (välsignad vare Gud), vi vann ändå, trots alla påtryckningar.