Trump och Clinton favoriter på ”Supertisdagen”
Vallokalerna har öppnat i USA — under supertisdagen står mycket på spel i kampen om att bli partiernas presidentkandidat. Mätningarna pekar på fördel för Trump och Clinton.
Nästan hälften av republikanernas delegater som krävs för att säkra en nominering till presidentvalet och mer än en tredjedel av demokraternas. Så ser insatsen ut för presidentaspiranterna i USA som håller andan i väntan på att invånarna i ett tiotal delstater ska lägga sina röster. Republikanerna röstar i 13 delstater, och demokraterna i elva och i territoriet Amerikanska Samoa.
Först ut av alla att rösta var amerikanska medborgare på Nya Zeeland, skriver nyhetsbyrån AP på sin webbplats. På det amerikanska fastlandet började invånarna i Virginia vid lunch, svensk tid.
LÄS MER: Bernies trollbindande socialism
Opinionsmätningar visar att segertippade fastighetsmogulen Donald Trump leder i minst åtta av elva delstater. I en nationell mätning bland republikanska väljare fick Trump 49 procent av rösterna, jämfört med utmanarna Marco Rubios 16 procent och Ted Cruz 15 procent.
Till de sistnämndas stora förtret verkar ingenting hindra Trump, som sedan kampanjen inleddes i höstas har gjort sig känd genom en rad kontroversiella uttalanden, senast att han inte kunde svara på om han tog avstånd från den högerextrema organisationen Ku klux klan. Framgångarna har delvis förklarats med en växande misstro mot det politiska etablissemang som Trump hävdar att han står utanför.
– Vi är inte arga människor, vi är arga på hur landet har styrts, har Trump sagt i en CNN-intervju.
LÄS ÄVEN: ”Black Lives Matter” avbröt Trump
Samtidigt finns en ilska mot Trump. Under ett valmöte i Virginia i går protesterade medlemmar ur medborgarrättsrörelsen ”Black lives matter”, översatt till svenska ”Svarta liv spelar roll”, som tog fart efter flera uppmärksammade fall där svarta skjutits till döds av vita poliser. Trump hånade demonstranterna och ropade ”är du från Mexiko” till en av dem.
– Gott folk, jag säger detta endast en gång, alla liv spelar roll, sade Trump.
Trumps konkurrenter till presidentkandidaturen, Ted Cruz och Marco Rubio, uppmanar Trump att be tidningen The New York Times att publicera inspelningar från bakgrundsintervjuer med honom efter rapporter om att han sagt till tidningens ledarsida att han inte är seriös med flera av sina uppmärksammade invandringsförslag. Enligt nyhetssajten Buzzfeed har Trump sagt ”off the record” att han sannolikt inte kommer att stå för sina invandringsförslag om han blir vald till president.
Hillary Clinton, som rider på en framgångsvåg efter segern i South Carolina, leder stort i sex av de södra delstaterna med en stor andel svarta väljare. Den senare kategorin har hittills varit kyligt inställda till senatorn Bernie Sanders, som kallar sig själv demokratisk socialist och har de skandinaviska länderna som förebild. Men Sanders säger till The New York Times att han fortsätter kampanjen oavsett utgången under supertisdagen.
– Vi inledde den här kampanjen med tre procent av rösterna i opinionsmätningarna. Vi har mobiliserat miljoner människor som vill ha en regering som representerar oss alla och inte endast miljardärklassen säger Sanders till tidningen.
Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Lisa Abrahamsson/TT