Anna Kinberg Batra och Tomas Tobé, Moderaternas partiledare respektive partisekreterare. Foto: Fanni Olin Dahl

Moderaterna föreslår en ny form av tidsbegränsad anställning, förstajobbet-anställning, för att fler nyanlända och ungdomar ska ta sig in på arbetsmarknaden. Förstajobbet-anställningar ska stödjas av Arbetsförmedlingen – och är uttryckligen öppna för företag utan kollektivavtal.

Sedan Anna Kinberg Batra blev partiledare har Moderaterna då och då ventilerat idén om en ny tidsbegränsad anställningsform i lagen om anställningsskydd, riktad till utrikesfödda och ungdomar utan gymnasieutbildning – två grupper som har särskilt svårt att få jobb. I dag, torsdag, utvecklar Anna Kinberg Batra och partisekreteraren Tomas Tobé det moderata förslaget på Dagens Nyheters debattsida.

En förstajobbet-anställning ska få pågå i upp till 18 månader, och ”vara till för att komma in på arbetsmarknaden”. Den ska innehålla ”vissa utbildningsinslag” – vad dessa går ut på ska arbetsgivaren och den enskilde anställde komma överens om. Arbetsförmedlingen och den kommunala vuxenutbildningen ska hjälpa till och stödja utbildningsdelen i anställningen.

Moderaternas partiledare och partisekreterare skriver uttryckligen att anställningsformen ska vara öppen för alla arbetsgivare, oavsett om de har kollektivavtal eller inte. I princip kan alltså förstajobbet-anställda arbeta till hur låga löner som helst, utan rätt till tjänstepension.

Lasse Thörn.

Lasse Thörn, chef för LO:s arbetslivsenhet, har svårt att ta förslaget om förstajobbet-anställningar på allvar.

– De har tagit yrkesintroduktionsanställningarna, bytt namn på dem och givit sig på kollektivavtalen. Det är inte seriöst, utan snarare ett försök att få uppmärksamhet i media och skapa politisk turbulens.

Att anställningsformen är öppen för företag utan kollektivavtal skulle leda till missbruk, och till att jobb med avtalsenlig lön trängs undan, bedömer Lasse Thörn.

– Om förslaget genomfördes skulle många fara väldigt illa.

De som saknar grundskole- och gymnasiekompetens behöver förstås utbildning – men det bör de få i det ordinarie utbildningssystemet, anser LO.

– Sedan finns det matchningsproblem på arbetsmarknaden. En del arbetsgivare hittar inte den personal de behöver, säger Lasse Thörn.

– Yrkesintroduktionsanställningarna, som bygger på kollektivavtal, är till för att lösa de problemen. De utvecklades ur diskussionerna mellan Alliansregeringen och arbetsmarknadens parter om en jobbpakt. Det var bra, seriösa diskussioner som LO har givit Anders Borg cred för. Anna Kinberg Batras förslag är bara naket.

Förutom den nya anställningsformen föreslår Anna Kinberg Batra ochTomas Tobé att de som får försörjningsstöd ska få behålla en större del av det om de får inkomst från arbete, och utbildningsplikt för nyanlända som saknar grundskoleutbildning.