Staten minskar lönekostnad
Regeringen vill inte ha någon gräns för hur många anställda med statligt stöd till lönen som ska få finnas på en och samma arbetsplats.
Det beskedet gav arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson i riksdagen i tisdags.
Ann-Christin Ahlberg (S) ville veta ”om regeringen har för avsikt att återinföra den praxis som tidigare fanns om ett anställningsstöd per fem anställda”.
– Jag är inte övertygad om att en begränsning till ett visst antal anställda är rätt väg att gå, svarade Elisabeth Svantesson..
I mars berättade Arbetet att Arbetsförmedlingen gör reklam för de statliga anställningsstöden. ”Vi hjälper dig att sänka dina lönekostnader”, var budskapet i ett utskick till arbetsgivare.
I april berättade Göteborgs-Posten att Le Pain Français i Göteborg tog emot mer än 100 bidragsanställda och praktikanter från Arbetsförmedlingen under fyra år. Staten betalade ungefär halva arbetsstyrkan.
Vid årsskiftet startade Workcare, Sveriges första webbplats med enbart bidragsjobb. ”De lediga jobben där Arbetsförmedlingen står för mellan 31,42 och 85 procent av lönen”, står det på hemsidan. Där är 276 lediga jobb utannonserade i dag, onsdag.
I mars tillsatte dåvarande arbetsmarknadsministern Hillevi Engström en utredning om ”överutnyttjande och andra felaktigheter” när det gäller statliga bidrag till arbetsgivare. Utredaren Anne-Marie Qvarfort, tidigare generaldirektör på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen ska komma med ett förslag senast den 31 mars nästa år.
Hittills har regeringen satsat allt krut på kontroll av arbetslösa – senast genom kravet på arbetslösa att lämna aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen varje månad.
Så här långt har regeringen inte kommit med förslag om hårdare kontroll av arbetsgivare, och det lär inte komma några förslag före mars nästa år. Elisabeth Svantesson hänvisade till utredningen i riksdagen.