Fler utan ersättning i fas 3
Nu är det mer 3 000 inskrivna i fas 3 som inte får någon ersättning alls. Det visar Arbetsförmedlingens senaste månadsrapport till regeringen.
Noga räknat var det 3 038 personer som inte fick ett öre för att de deltog i fas 3 i februari. De är hänvisade till att ansöka om socialbidrag.
Antalet ökar med drygt 100 personer i månaden. Om utvecklingen fortsätter kommer 3 500 fas 3-deltagare att vara utan ersättning i sommar.
Därmed är verkligheten ikapp felräkningen från november. Då redovisade Arbetsförmedlingen drygt 3 500 fas 3-deltagare utan ersättning – en ökning med
1 000 personer på en månad. Det krävdes ett antal extra datakörningar för att få fram en korrigerad, lägre siffra.
Siffran blev till slut 2 645 fas 3-deltagare utan ersättning i november. På tre månader har antalet ökat med nästan 400 personer.
Att skriva in folk i åtgärder 40 timmar i veckan utan ett öre i ersättning är något helt nytt i svensk arbetsmarknadspolitik.
Den tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorins statssekretarare Eva Uddén Sonnegård brukar pekas ut som arkitekten bakom jobb- och utvecklingsgarantins alla faser. Littorin orsakade viss sensation i somras när han tänkte högt på nätet och funderade på om det inte var dags att skrota fas 3.
Eva Uddén Sonnegård däremot tiger som muren. När Sven Otto Littorin avgick 2010 flyttade hon till ett toppjobb på OECD i Paris. Hon vägrar numera konsekvent att prata med journalister om de beslut hon var med och fattade i regeringen.
Därmed lämnar hon fältet fritt för spekulationer och länge trodde många att nyskapelsen åtgärder utan ersättning rätt och slätt var ett misstag. Det hade gått för fort och blivit fel.
Men det här inget som regeringen tänker rätta till.
Nu har nuvarande arbetsmarknadsministern Hillevi Engström gjort klart att det inte blir någon ändring. För någon månad sedan svarade hon på en interpellation från Hillevi Larsson (S) och sa att fas 3 utan ersättning är en fråga för den parlamentariska socialförsäkringsutredningen.
Det betyder att det inte händer något på två år. I januari 2015 ska utredningen komma med förslag.