Skyddsstopp mot anställd
Får ett skyddsombudsstopp riktas mot en enskild anställd? Ja, nu har det hänt. Kommunals skyddsombud i Kalix förbjuder de anställda att jobba med en arbetskamrat.
Det är ett mycket speciellt och känsligt fall, säger skyddsombudet Kerstin Persson, som lagt stoppet. Hon vill helst inte svara på några frågor.
– Jag kände mig tvungen att fatta det beslutet för våra medlemmars skull.
Skyddsstoppet är riktat mot en grävmaskinist från ett inhyrt bolag som hjälper kommunens anställda med rörläggningsarbete. Föraren har varit inblandad i två allvarliga tillbud som kunde ha slutat illa.
Ena gången tappade föraren skopan till grävmaskinen. Det visade sig att skopan inte var låst. Andra gången tappades en så kallad hydraulhammare från redskapsfästet på grävmaskinen. Hammaren används bland annat till att spräcka berg eller is.
I både fallen kunde det ha slutat med allvarliga skador eller dödsfall om skopan eller hammaren hade träffat någon av arbetarna, motiverar skyddsombudet sitt beslut.
Hon skriver vidare att tillbuden varken beror på arbetsmetoden eller arbetsbelastningen, utan enbart på ”den mänskliga faktorn”. Efter de två tillbuden är tilliten till maskinföraren förbrukad, slår hon fast.
Kalix kommun har valt att inte överklaga skyddsstoppet till Arbetsmiljöverket, vilket betyder att man delar skyddsombudets uppfattning. Under tiden ligger arbetet nere.
– Problemet ligger helt på det mänskliga planet, säger Karl Axel Bergström, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen. Vi gjorde besiktning av maskinen efter båda tillbuden och kunde inte hitta något tekniskt fel.
Kommunen har lagt fram ett förslag för att häva skyddsstoppet. Men entreprenören, det vill säga förarens arbetsgivare, verkar inte vara intresserad, berättar Bergström. Han vill dock inte förklara vad förslaget går ut på.
– Vi är inte överens, men jag hoppas kunna hitta en lösning inom kort.
Håkan Edén är tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverkets distrikt i Stockholm. Eftersom stoppet inte överklagats av arbetsgivaren är det inget ärende för Arbetsmiljöverket, säger han.
– Men rent principiellt är jag mycket tveksam till om ett sådant stopp över huvud taget kan täckas av arbetsmiljölagens bestämmelser. Det normala är att skyddsombudet uppmärksammar arbetsgivaren på att det är någonting som inte fungerar.
Håkan Edén kan inte påminna sig om något liknande fall tidigare.
– Det måste vara ytterst ovanligt, säger han.