Socialbidragen kvar i fas 3
Regeringen tänker inte göra något åt att vissa fas 3-deltagare inte får någon ersättning alls. Det beskedet gav arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i riksdagen i går.
Regeringen väntar in den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Det dröjer två år innan den kommer med förslag.
Tills dess kommer antalet fas 3-deltagare att öka. I januari var 2 931 inskriva i fas 3 utan ersättning. Antalet har fördubblats på två år. Bara på en månad har antalet ökat med 179 personer. De är hänvisade till att ansöka om socialbidrag.
I riksdagen sa Hillevi Engström att socialförsäkringsutredningen ska ”klarlägga samspelet” mellan sjukpeng, a-kassa, socialbidrag och aktivitetsstöd.
– Försäkringarna ska ha en principiell uppbyggnad som medför att det alltid ska löna sig att arbeta, förklarade hon.
Riksdagskvinnan Hillevi Larsson (S) hade frågat om regeringen tänker göra något för att hindra att folk blir utan ersättning i fas 3.
Jobb- och utvecklingsgarantin startade 2007. Två år senare hamnade de första deltagarna i fas 3. I januari var antalet uppe i drygt 33 700.
Alla får aktivitetsstöd i fas 1 och 2, men bara de som har haft a-kassa får ersättning i fas 3. De andra får ansöka om socialbidrag, men det är ingen självklar rättighet. En del får avslag.
Hillevi Larsson pekade på att allt färre kvalificerar sig för a-kassa. Därmed kommer fler deltagare att hänvisas till att ansöka om socialbidrag i fas 3.
– Det blir ganska orimligt när ungefär var tionde i fas 3 ska arbeta heltid och hänvisas till socialbidrag, sa hon och hänvisade till att närvaroplikten nyligen har utökats till 40 timmar i veckan i fas 3.
– Det är ett allvarligt hot när det gäller möjligheten att söka arbete och få utbildning.