Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.

Demokratirörelsen utmanas på många håll i Mellanöstern. Under hösten har anhängare till det islamistiska regeringspartiet i Tunisien flera gånger attackerat aktiva i facket UGTT.

Det som såg ut att bli en fredlig manifestation förvandlas plötsligt till en våldsam attack. Männen som samlats utanför UGTT:s huvudkontor i Tunis tar fram svärd, käppar och stenar och går till angrepp.

En övervakningskamera fångar bilder av fackligt aktiva som försöker fly in i högkvarteret, men hinns upp av en mobb som misshandlar dem med sparkar och slag.

– Jag hann låsa in mig men många av mina vänner blev slagna med glasflaskor, berättar Mohammed Ridda för Arbetet.

– Kring 25 av oss blev skadade och två fick allvarliga skador, fortsätter han. Dessutom skadades våra två generalsekreterare Hfaïdh Hfaïedh och Samir Cheffi under bråket.

Attacken, som skedde den 4 december, är bara en av många denna höst.

Veckan innan strejkade UGTT i Siliana, en stad i centrala Tunisien där arbetslösheten ligger över 20 procent och många är fattiga. Demonstranterna krävde jobb, men kravallpolis sköt hagel mot folkmassan och 252 personer uppges ha skadats.

Fackligt aktiva har också attackerats av en milis som står nära det islamistiska regeringspartiet Ennahda.

– Orsaken är att UGTT är den enda stora organisationen som agerar aktivt mot regeringen i Tunisien just nu, säger Natacha David på världsfacket IFS.

Ennahda strävar efter ett mer islamskt styre, men facket samlar oppositionen för att hindra den utvecklingen.

UGTT hade i onsdags planer på att utlysa en generalstrejk i protest mot de våldsamma attackerna. Då Arbetet gick i tryck pågick förhandlingar mellan fack och regering, och det var oklart om det skulle bli någon strejk.

Enligt Natacha David befinner sig den arabiska revolutionen i ett kritiskt skede i flera länder.

Det fria egyptiska facket EFITU har deltagit i demonstrationerna på Tahrirtorget, även om facket inte har någon särskilt framträdande roll inom oppositionen där.

I Bahrain var förhoppningarna för ett år sedan stora om att facket GFBTU skulle bidra till en demokratisk utveckling. Just nu ser det dock mörkt ut. Regeringen har skapat ett regeringstroget fack (Bluff) för att skada det fria facket. I veckan dömdes också en känd männi­skorättsaktivist, Nabeel Rajab, till två års fängelse för att ha twittrat kritiskt om regeringen.

Trots att de många attackerna mot demokratiska krafter i Mellanöstern finns det fortfarande hopp, anser Natacha David.

– Den arabiska våren är inte död, även om den är inne i ett kritiskt skede just nu.

Enligt henne handlar striden mycket om kvinnors rättigheter. Flera nya regeringar i området vill begränsa kvinnors rörelsefrihet.

– Men det finns starkt motstånd mot det i både Egypten och Tunisien, säger Natacha David.

För några månader sedan försökte den islamistiska regeringen i Tunisien ändra i konstitutionen och få in en skrivelse som sa att kvinnan endast skulle ses som ett komplement till mannen.

– Men oppositionen var stark och regeringen blev tvungen att backa. Det är ett exempel på att striden pågår fortfarande, säger Natacha David.

Fakta:

UGTT

Viktig i revolutionen

Det tunisiska facket UGTT har spelat en avgörande roll i den så kallade jasminrevolutionen. Under president Ben Alis tid stod facket på regimens sida men svängde sedan. Det var UGTT som låg bakom många av de strejker och demonstrationer som genomfördes i Tunisien, och som senare spred sig till andra länder i regionen.