40 000 fler med liten jobbchans
40 000 fler arbetslösa i gruppen som har svårast att få jobb. Så ser det ut i slutet av nästa år, räknar Arbetsförmedlingen med i en ny prognos till regeringen. Redan i dag hör sex av tio arbetslösa, 220 000 människor, till den mest utsatta gruppen på arbetsmarknaden.
Gruppen ökar även bland de unga. I januari var 12 600 ungdomar under 25 år inskrivna i jobb- och utvecklingsgarantin. Där hamnar de först efter ett och ett halvt års arbetslöshet.
252 unga under 25 år deltog i fas 3. De hade gått arbetslösa i mer än tre år.
– Som det ser ut nu kommer antalet att öka. Det är väldigt oroande, säger Petra Jansson, ungdomsstrateg på Arbetsförmedlingen.
Hon ska analysera orsakerna till att ungdomar överhuvudtaget hamnar i fas 3. Det ska gå snabbt. Analysen ska ligga grund för ett beslut om det finns anledning att göra en större utredning.
Det finns redan en jobbgaranti för unga. Den träder in när ungdomarna har gått arbetslösa i tre månader och varar i 15 månader. De nya siffrorna tyder på att många ungdomar fortfarande är arbetslösa när jobbgarantin för unga tar slut.
I stället hamnar de i jobb- och utvecklingsgarantin, som egentligen är avsedd för vuxna.
Den här gruppen består nästan enbart av unga utan fullständiga betyg från gymnasiet. Tre av tio ungdomar lämnar gymnasiet utan godkända betyg i alla ämnen. Antalet ökar – samtidigt som arbetsgivarna skärper kraven.
Ungdomar som inte har betyg från gymnasiet blir automatiskt bortgallrade ur databaser för jobbsökande.
Nu ska Arbetsförmedlingen satsa på tidiga insatser för att förhindra att ungdomar och vuxna blir långtidsarbetslösa. I år har förmedlingen börjat använda ett nytt bedömningsverktyg, som ska hjälpa arbetsförmedlarna att hitta folk i riskzonen.
De ska få hjälp från första dagen.
Tre av tio arbetslösa har inte gått ut gymnasiet med godkända betyg. På fyra år har gruppen växt med 45 000 till 110 000 personer. Bara i år beräknas gruppen öka till 125 000 personer.
Bland ungdomarna har den här gruppen fördubblats på drygt tre år. I höstas hade 18 000 ungdomar gått arbetslösa mellan ett och tre år. Det är mer än en fördubbling på tre år.
Ungdomsarbetslösheten var 25,2 procent i januari, enligt Statistiska centralbyrån, jämför med 7,8 procent för hela arbetsmarknaden.
Av 389 000 arbetslösa var 147 000 ungdomar under 25 år. I den siffran räknas de som studerar på heltid in. Kritikerna hävdar att det här räknesättet blåser upp ungdomsarbetslösheten.
Å andra sidan står 37 000 ungdomar utanför systemet, enligt siffror från Ungdomsstyrelsen. De jobbar inte, pluggar inte och går inte på socialbidrag. Därmed syns de inte i statistiken.
Om alla de här ungdomarna skriver in sig på Arbetsförmedlingen ökar ungdomsarbetslösheten med 37 000 personer.
Fakta
Brist på arbetskraft
• Fler arbetslösa i den mest utsatta gruppen.
• Bestående högre arbetslöshet om inte göras för att minska antalet långtidsarbetslösa.
• Brist på arbetskraft i vissa yrken och regioner.
Så beskriver Arbetsförmedlingen de arbetsmarknadspolitiska utmaningarna i sitt budgetunderlag till regeringen.
310 000 människor går i pension mellan 2013 och 2015. Hälften bor inte i storstäderna utan i län med krympande befolkning i yrkesaktiv ålder. Det skapar risk för brist på arbetskraft.
Fyra grupper har det särskilt tufft på arbetsmarknaden: Kortutbildade, utrikes födda, personer med funktionsnedsättning eller ohälsa och personer som har fyllt 55 år.