”Inte fan sätter jag en nyskild man i en 10 tons truck på måndag morgon.” 

Ett klassiskt citat, enligt Pelle Ullholm, sakkunnig på RFSU. Citatet kommer från en av de hundratals skyddsombud som organisationen utbildar kring ensamhet och psykisk ohälsa. 

– Man tar hänsyn till andras mående på arbetsplatser, och man visar ofta omtanke och omsorg genom säkerhetsarbetet och den fysiska arbetsmiljön, säger Pelle Ullholm. 

Osäkra på hur man är stöttande

Många skyddsombud har nämnt att de har stenkoll på just säkerhetstänkandet och den fysiska arbetsmiljön, men att de inte känner sig lika säker på hur de kan vara stöttande i den psykosociala arbetsmiljön, berättar han. 

Utbildningarna är resultatet av ett samarbete med LO och fackförbundet Pappers. RFSU har fått stöd av Folkhälsomyndigheten för att förebygga självmord bland män. Två tredjedelar av de som avled i suicid 2023 var män, visar statistik från Folkhälsomyndigheten. Och arbetarmän är överrepresenterade.

I dag, på internationella mansdagen, publicerades även en ny undersökning som analysföretaget Verian har gjort åt RFSU. Där framkommer det att dubbelt så många män känner sig ensamma, jämfört med kvinnor. Nära hälften av de tillfrågade männen uppger dessutom att de inte vet var de ska vänta sig för hjälp och stöd.   

En man i en t-shirt lutar sig mot ett räcke inomhus. Han har ett avslappnat uttryck och kroppen är avslappnad. I bakgrunden finns det metall- och glaselement.

Upplever sårbarhet som en svaghet

Varför är det så? I grunden handlar det om en tolkning av maskulinitet, tror Pelle Ullholm, sakkunnig på RFSU.

– Man upplever sårbarhet, ensamhet, otillräcklighet i en relation som en svaghet. Och om man skulle verbalisera sina upplevelser känns det som att man försvagas ytterligare inför sig själv och andra. 

Pelle Ullholm är övertygad om att arbetsplatser kan spela en central roll i att fånga upp ensamma män och att skyddsombud kan spela en livsviktig roll. I grunden handlar det om gemenskap. 

– För en ensam person kan arbetsplatsen vara den enda platsen där de inte är ensamma. Det är en superviktig plats. 

Det blir tydligt när vissa män går i pension, har det framkommit i samtalen med skyddsombuden. 

– Det jobbigaste för de här männen är när de slutar jobba. De förlorar sin sociala sfär och blir mer isolerade. 

Skiftjobb ökar risken för ensamhet

Att jobba skiftarbete är, enligt Pelle Ullholm, ett tydligt exempel på ett typ av jobb som ökar risken för ensamhet. 

– Du jobbar när alla andra är lediga och du är ledig när alla andra jobbar. Man har inte lika bra förutsättningar till att ha ett rikt socialt liv.

Tillsammans med skyddsombuden från Pappers har RFSU tagit fram verktyg, handfasta tips och strukturer. Det kan handla om att skapa fler rum för samtal. Att föreslå en kopp kaffe, kolla om någon ska med på innebandyn, eller hänga på för att kolla på en fotbollsmatch. 

Ett öppet samtalsklimat spelar en nyckelroll, enligt Pelle Ullholm. 

– Att kunna berätta att man mår dåligt innan man mår riktigt dåligt är ett viktigt fundament. Det skapar förutsättningar för att känna samhörighet och känna att man tillhör en grupp. Det kan stoppa problemet i längden, säger han. 

RFSU:s tips för att vara ett bättre stöd 

  • Tänk efter före. 

Vi kommer alla att möta någon som upplever ensamhet eller nedstämdhet. Tänk efter hur du kan agera och stötta, så ökar chansen att du gör det på ett bra sätt. 

  • Se helheten

Bakom problematiskt beteende döljer sig ofta dåligt mående. Acceptera inte kränkningar men fundera också på vad som kan ligga bakom beteendet. 

  • En stöttande person behöver stöd 

    Vilka fler kan hjälpa till? Finns det andra med ansvar och erfarenhet av liknande situationer? För att stärka andra behöver du ibland stärka dig själv.  
  • Var den som sätter ord på situationen 

Den som mår dåligt klarar inte alltid av att formulera sig själv. Du har däremot möjlighet att våga fråga och stötta. 

  • Förändra – på ditt sätt 

Bryta av om det blir jargong, ta ett allvarligt snack eller skapa gemenskap för alla. Alla typer av stöd behövs – hur startar du förändringen?

  • Det är aldrig för sent

Många gånger dröjer hjälpen. Du kan också ha sett tecken men inte tagit tag i det. Det är inte för sent att bryta det mönstret  – gör om, gör rätt. 

Källa: RFSU