Som del av boken ”En rak vänster!”’s lansering hade psykiatrikern David Eberhard och komikern Tobias Persson ett seminarium på Bokmässan i Göteborg. Det skulle, enligt programtexten, handla om att ”gissla makten”.

Jag önskar att jag gått på det samtalet. Då hade det eventuellt gått att förstå vad det är jag håller i min hand. Möjligen kan det vara någon sorts dassbok för näthögern. En humoristisk wokevänster-ordlista som jag tror utgår från författarnas bild av sin politiska fiende.

Det ska sägas direkt. Genom åren har jag fuskat en del med satir. Jag om någon vet att hantverket är komplext.

Du behöver egentligen inte vara speciellt rolig för att upplevas som en strålande satiriker, det räcker med att din publik håller med dig utav bara helvete.

Det är på så vis en slapp konstform. Men om du jobbat nog länge på det viset riskerar själva humorhantverket att bli verkligt lidande. Om du nu alls var kul från första början.

Eberhard har testat satir

David Eberhard har försökt ta sig in på den svenska satirscenen flera gånger genom åren. Med påfallande brist på grundförutsättningar, förutom just ”hålla med utav helvete”-aspekten som han underhåller sin mycket nischade publik med.

Han var exempelvis involverad i den tecknade anti-PK rullen ”A swedish elephant” som ingen minns och blev av med chefsjobbet på vårdverksamheten PRIMA Maria efter en fnissig livestream med Aron Flam där de skrattade åt Bianca Kronlöfs övergreppshistoria.

Nu har han slagit sig ihop med ännu en ståuppare. Den här gången är det svennebanan-komikern Tobias Persson, känd från exempelvis RAW. Det överraskar lite.

Jag har aldrig upplevt Persson som speciellt edgy i sin komik. ”Har ni tänkt på att alla tjejer är såhär”-gags är inte det första jag tänker på när makten ska gisslas.

Men – och detta bör sägas för att förstå min invändning mot boken – till skillnad från alla Eberhrd tidigare samarbetspartners i den högerpopulistiska poddosfären har jag upplevt att Tobias Persson vet vad ett skämt är.

Alltså som att han kan hantverket humor.

Skämt i En rak vänster

Döm då om min förvåning när skämten som dyker upp i ”En rak vänster!” är som följer:

”DUTSCHKE, RUDI

Tysk aktivist, mannen bakom den geniala strategin ”Den långa marschen genom institutionerna” som redan 1967 la ut grunden för hur vänstern, genom att infiltrera varje institution, ska ta över samhället utan att behöva göra väpnad revolution. 

Låt borgarna tro att de har skydd bakom sina höga murar – vi är kackerlackorna under vardagsrumsmattan och möglet i väggarna!”

Det här är inte ett skämt. Det är en full och passivt aggressiv onkel som maler på under ett bröllop om saker absolut ingen kan relatera till eller känna sig träffad av. Har Ullaredskomikern Tobias Persson – normalt sett smed av breda tinderdejtgags – verkligen skrivit detta?

Oklart vem som säger vad

På flera ställen blir det oklart om det är författarna själva eller deras blåhårade vänsterhäxeparodier som talar. Som på bokstaven E:

”ELIASSON, DAN 

Vad har den killen varit med om för någonting? Vilka omständigheter har den killen växt upp under? Vad är det för trauma han bär med sig?” 

Pssst. Tips till högern: Ingen i vänstern går runt och tänker så. Ingen i vänstern går överhuvudtaget runt och tänker på Dan Eliasson 2024. Däremot gör tusentals högergubbar uppenbarligen det. 

Detta upprepas flera gånger. 

”HANDGRANAT 

Nysvensk trottoarfrukt.”

Va?

”SAMHÄLLSKONTRAKT 

Fråga inte vad samhället kan göra för dig. Fråga i stället vad du kan göra åt ditt otacksamma, eviga gnäll.”

Har inte Eberhad byggt hela sin karriär på att tycka exakt det här? Och kritiseras av vänstern för det.

Grumligt resultat

Men om det nu faktiskt är David Eberhard och Tobias Persson som är den egentliga avsändaren, inte deras imaginära ”vänster”-personas. Är det det då också författarna som på bokstaven F kallar Hédi Fried ”sionist-hagga”? 

Än märkligare blir det på bokstaven A där antivaxxare beskrivs som ”Uppnosiga medborgare som vägrar låta staten göra precis vad den vill med sin egendom.” Är läkaren Eberhard alltså solidarisk med antivaxxar-rörelsen?   

Oavsett hur man vrider och vänder är det faktiskt svårt att komma fram till något annat.

Jag vet inte. Det gör läsningen extremt grumlig. Initialt för att Eberhards syn på vänstern lider av någon sorts digital demens.

Han är helt uppenbart en inte speciellt intelligent man som radikaliserats av memes på nätet och nu tror att ”vänstern” går runt och tänker på gamla rikspolischefer.

Eller älskar Centerpartiet. Eller tycker att ”Borgerlig panikstädning som döljer det socialistiska paradiset” är defnitionen av ”potemkinkuliss”. 

PK-halmgubbe

Förståelsen för den PK-halmgubbe Eberhard strider mot är så uppenbart närmast obefintlig från hans sida att det drar mot vanföreställningar. Det ihop med att mannen i så många år uppvisat att han saknar fundamental förståelse för vad humor är gör boken fullständigt förvirrad.

”En rak vänster!” är resultatet av när de drivkrafterna slås ihop med en helt vanlig ”rolig kille”, antar jag. Riktningen på gisslandet går åt helvete och slår åt alla håll – på helt fel sätt.

Plötsligt står de där och drar antisemitiska skämt om Hédi Fried.

Ett enda kul skämt

En enda gång under läsningen skrattar jag till. På bokstaven G:

”GENDERFLUID 

En person vars könsidentitet varierar över tid. Och rum. Förutom Jimmie Åkesson som alltid är en jävla fitta!”

Här börjar vi på en punkt, och landar i en annan helt oväntad, vilket leder till resultatet ”skratt”. Oavsett vem man är så är det ett galant formulerat gag.